Tästä syystä apinarokko ei ole "uusi korona"

Maailman terveysjärjestö WHO korostaa, että apinarokko ei ole uusi korona.

WHO:n Euroopan aluejohtaja Hans Kluge korosti tänään tiistaina tiedotustilaisuudessa, että apinarokko ei ole COVIDin kaltainen uhka riippumatta siitä, puhutaanko sen uudesta vai vanhasta kannasta.

Syy on hänen mukaansa se, että viranomaiset tietävät, miten apinarokon leviämistä voidaan estää.

– Päätämmekö siis ottaa käyttöön järjestelmät, joilla apinarokkoa voidaan hallita ja joilla se pystytään hävittämään maailmanlaajuisesti? Vai siirrymmekö uuteen paniikin ja laiminlyönnin kehään? Se, miten reagoimme nyt ja tulevina vuosina, on kriittinen testi Euroopalle ja koko maailmalle, hän kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Levittänyt maailmanlaajuista huolta

Apinarokkoviruksen uusi variantti on herättänyt maailmanlaajuista huolta, koska se näyttää leviävän vanhaa muunnosta helpommin. Tauti ei kuitenkaan yleensä tartu lyhyissä kohtaamisissa vaan vaatii intiimin kontaktin levitäkseen.

Ensimmäinen apinarokkoviruksen kehityslinja 1:n aiheuttama tapaus vahvistettiin Ruotsissa viime viikolla. Lisäksi WHO julisti apinarokon vuoksi globaalin terveyshätätilan. 

Klugen mukaan uuden 1-klaadin rokkomuunnoksen ansiosta voidaan paneutua uudelleen myös vähemmän vakavaan 2-klaadin muunnokseen ja sitä kautta parantaa neuvontaa ja valvontaa asiassa.

Apinarokko on virusinfektio, joka aiheuttaa yleensä märkäistä ihottumaa ja flunssan kaltaisia oireita mutta voi jopa tappaa.

Rokote antaa suojaa apinarokkoa ja isorokkoa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat