Suomi seuraa apinarokon leviämistä – Petteri Orpolta napakka kommentti

MTV:n Uutisextrassa vieraillut pääministeri Petteri Orpo kommentoi apinarokkotilannetta varovaisen luottavaisesti.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi perjantaina MTV:n Uutisextrassa viranomaisten tarkkailevan apinarokkotaudin leviämistä maailmalla.

Ministerin mukaan suomalaisviranomaiset ovat hyvin kartalla siitä, miten taudin levinneisyys ja ilmenevyys kehittyvät.

– Meillä on Suomessa erinomaiset terveysviranomaiset jotka yhdessä muiden maiden viranomaisten kanssa seuraavat tilannetta koko ajan.

Apinarokon uusi variantti on levinnyt myös mantereen ulkopuolelle. Torstaina Ruotsissa vahvistettiin ensimmäinen Afrikan ulkopuolinen uuden variantin tapaus.

Leviämiseen valmistaudutaan

Toistaiseksi Suomessa ei ole tehty toimenpiteitä apinarokkotilanteen vuoksi. Valmius reagointiin kuitenkin on.

– Luotan täysin siihen, että tilanteen vaatiessa teemme toimenpiteitä. Toistaiseksi Suomessa on ollut kaikki hyvin ja seuraamme tilannetta, Orpo kertoo.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että lisää apinarokkotapauksia tullaan toteamaan Euroopassa lähiaikoina.

Lisäksi Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) neuvoi tiedotteessaan, että Euroopassa tulee varautua tapauksien lisääntymiseen. ECDC pitää kuitenkin taudin jatkuvaa leviämistä epätodennäköisenä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Leif Lakoman kertoi eilen MTV:lle, että jo nyt saatavilla olevaa alkuperäistä varianttia ja isorokkoa varten kehitettyä rokotetta voi käyttää uuden variantin ehkäisyyn.

– Tämä on tauti, joka tarttuu vain hyvin läheisessä kontaktissa ja arvioidaan, että riski EU- ja ETA-maiden kansalaisilla on pieni. On oletettavissa, että taudin, jos se tänne leviää, taudinkuva on pääosin lievä, niin kuin apinarokolla yleensä, Lakoman sanoo.

Myös Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahden mukaan apinarokon uuden variantin toteaminen mantereen ulkopuolella on merkki toimivasta viranomaisseurannasta.

– Taudin leviämisen estämiseksi on tärkeää todeta ja diagnosoida tapaukset, jotta tartuntaketjut voidaan katkaista, Vapalahti toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat