Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut tuoreen koronarokotteita koskevan linjauksen. Se koskee mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden kohdentamista eri ikäryhmille, annosväliä ensimmäisen ja toisen rokotuskerran välillä sekä rokotuspaikkakunnan valintaa.
THL:n uuden linjauksen mukaan vastedes myös 65 vuotta täyttäneet voivat saada toisella rokotuskerralla mRNA-rokotetta, vaikka rokotussarja olisi aloitettu Astra Zenecan adenovirusvektorirokotteella.
– Suosituksemme on edelleen, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä, THL:n asiantuntijalääkäri Emma Kajander sanoo tiedotteessa.
– Jos Astra Zenecan rokotetta saanut kuitenkin kieltäytyy ottamasta toista Astra Zenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada mRNA-rokotteen nyt, kun riskiryhmiin kuuluvat on pääosin rokotettu ja mRNA-rokotteita on paremmin saatavilla.
Kajander tähdentää, että toisen rokoteannoksen ottaminen on hyvin tärkeää, jotta rokotteen antama suoja olisi mahdollisimman vahva ja pitkäkestoinen.
Lue myös: EU rikkoi 200 miljoonan koronarokotuksen rajan, heinäkuun lopun 70 prosentin kattavuustavoite näyttää realistiselta
THL: Eri rokotevalmisteiden antaminen samalle ihmiselle on turvallista
Kaikilla suomalaisilla on THL:n mukaan tällä hetkellä mahdollisuus aloittaa rokotussarjansa mRNA-rokotteella eli Modernan tai Biontech-Pfizerin rokotteella.
Alle 65-vuotiaille annetaan myös jatkossa vain mRNA-rokotteita. MRNA-rokotetta annetaan myös siinä tapauksessa, että alle 65-vuotiaan rokotussarja on aiemmin ehditty aloittaa Astra Zenecan rokotteella.
– Odotamme kesäkuun alkupuolella tutkimustuloksia eri rokotevalmisteiden antamisesta samalle rokotettavalle. Tiedämme, että eri koronarokotteiden peräkkäinen käyttö voi aiheuttaa rokotettavalle jonkin verran enemmän muutamassa päivässä ohi meneviä haittoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja väsymystä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo.
– Jo saadut tutkimustulokset, kokemus ja aiempi tieto immunologiasta eivät kuitenkaan anna aihetta huoliin rokotteiden kokonaisturvallisuudesta tai tehosta. Siksi eri rokotevalmisteita on mahdollista antaa samalle rokotettavalle jo nyt.
Lue myös: Karanteenikäytännöt muuttuvat: Enää karanteeniin ei määrätä rokotettuja ja taudin jo sairastaneita
Alle 65-vuotias ei saa Astra Zenecaa vaikka haluaisi
Alle 65-vuotias ei voi THL:n linjauksen mukaan saada adenovirusvektorirokotetta siinäkään tapauksessa, että hän haluaisi saada Astra Zenecan rokotteen.
– Näin on linjattu siksi, että adenovirusvektorirokotteen antaminen alle 65-vuotiaille ei ole Suomen nykyisessä epidemiatilanteessa lääketieteellisesti perusteltua. Heillä Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteeseen liittyvän hyvin harvinaisen hyytymishäiriön riski on suurempi kuin tätä vanhemmilla, Nohynek toteaa.
Annosväli jatkossakin 3 kuukautta
MRNA-rokotteiden annosväli pysyy edelleen 12 viikossa. Annosväliä voidaan THL:n mukaan lyhentää ainoastaan lääketieteellisistä syistä esimerkiksi ennen syöpähoidon aloittamista.
THL:stä tähdennetään, että pitkällä annosvälillä pystytään vahvistamaan rokotuksen suojatehoa ja tarjoamaan ensimmäisen rokoteannoksen antamaa suojaa mahdollisimman monelle.
Astra Zenecan rokotteen annosväli on vastedes 8–12 viikkoa. Annosväliä voidaan lyhentää 12 viikosta, sillä se ei enää tässä vaiheessa hidasta koronarokotusten etenemistä. MRNA-rokotteiden annosvälin lyhentämistä harkitaan uudelleen, kun kaikki halukkaat 16 vuotta täyttäneet ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.
Lue myös: Tutkimus: Valtaosa suomalaisista aikoo ottaa koronarokotteen
THL suosittaa: Rokotus otettava kesälläkin omassa kotikunnassa
THL suosittelee, että jokainen ottaisi sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen omassa kotikunnassaan. Jos rokotukseen ei pääse ajallaan siellä, rokotusaikaa voidaan siirtää ja ensimmäisen ja toisen rokotuksen annosväliä pidentää yli 12 viikkoon.
– Rokotuksen voi saada muualta kuin omasta kotikunnasta vain siinä hyvin poikkeuksellisessa tapauksessa, että oleskelu toisen kunnan alueella on pitkäaikaista, rokotuksen hakeminen omasta kotikunnasta on hyvin vaikeaa ja rokotus on mahdollista toteuttaa toisessa kunnassa, Kajander toteaa.
– Rokotteita jaetaan kuntiin ihmisten kotikunnan perusteella, ja siksi esimerkiksi mökkipaikkakunnilla ei ole mahdollisuutta rokottaa monia ulkopaikkakuntalaisia.
”Johnson & Johnsonin rokotteelle ei tarvetta”
Myös EU:ssa myyntiluvan saanut Johnson & Johnsonin koronarokote on Astra Zenecan rokotteen tapaan adenovirusvektorirokote. Sitä ei toistaiseksi oteta Suomen rokotusohjelmaan.
– Suomen nykyisessä epidemiatilanteessa Johnson & Johnsonin rokotteelle ei ole meillä tarvetta, sillä sitä annettaisiin AstraZenecan rokotteen tapaan vain 65 vuotta täyttäneille. Valtaosa tähän ikäryhmään kuuluvista on jo saanut rokotuksen. Rokotevalikoimaa katsotaan kuitenkin uudelleen, jos epidemiatilanne alkaa Suomessa vaikeutua, Nohynek sanoo.