THL:ltä suora ulostulo koulujen sulkemispuheista: Vähän näyttöä sulkutoimien hyödyistä kouluissa – perus-, ylä- ja korkeakoulut "äärettömän tärkeää" saada pidettyä lähiopetuksessa

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helveen mukaan koulujen pitäminen lähiopetuksessa on tärkeää.

Helveen mukaan kouluihin kohdistuneiden rajoitustoimien hyödyistä on vain vähän näyttöä epidemian leviämisen kannalta. Hän näkee, että lapset ja nuoret ovat kärsineet rajoituksista erityisen paljon.

– Mielestäni on äärettömän tärkeää, että me saadaan koulut pidettyä lähiopetuksessa, koskein myös toista astetta ja korkeakoulua, mutta etenkin peruskoulut, Helve vastasi, kun häneltä kysyttiin rajoitusten vaikutuksesta yhteiskuntaan.

Helve kommentoi asiaa MTV:n Uutisaamussa.

Deltavariantti pieni uhka peruskoululle

Helve korostaa peruskoulun lähiopetuksen merkitystä. Hän näkee, ettei lähiopetus vaarannu myöskään helpommin leviävän deltavariantin osalta.

Aikaisempien kokemusten perusteella kouluissa tapahtuneet jatkotartunnat ovat vähäisiä, sillä tartunnantorjuntatoimet kouluissa ovat toimineet.

– Vaikka ajatellaan että tähän deltavarianttiin liittyy suurempi tartuttavuus, mutta kun se suhteutetaan siihen, miten vähän jatkotartuntoja kouluissa on ollut, niin deltavariantin tuoma vaikutus tähän kokonaisuuteen on loppujen lopuksi aina pieni. Meidän kantamme on, että peruskoulut pitäisi pystyä avaamaan lähiopetuksessa, Helve sanoo.

Helve myös toteaa, että peruskoulujen oppilaiden ikäryhmässä vakava tautiriski on pieni.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan alla olevalta videolta:

Koulujen etäopetus herättänyt keskustelua

Lukuvuoden aloitus syksyllä etäopetuksessa on herättänyt runsasta keskustelua.

Keskustelu sai alkunsa, kun sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi Ylellä, että koulujen palaaminen lähiopetukseen on edelleen epävarmaa. 

Ihmetystä on aiheuttanut, miten tuhannet ihmiset voivat juhlia festivaaleilla ilman turvavälejä ja maskeja, mutta samaan aikaan pohditaan etäopetukseen siirtymistä.

Asiaa on kommentoinut myös opetusministeri Li Andersson (vas.). Hän pitää tiukasti kiinni siitä, että peruskoulussa ja toisella asteella pysytään syksyllä lähiopetuksessa. 


Lue myös:

    Uusimmat