Arvio koronaviruksen vaarallisuudesta ei ole THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan muuttunut, vaikka sairaalahoitoa on viime viikkoina tarvinnut entistä harvempi positiivisen testituloksen saanut.
Koronatartunnat ovat THL:n mukaan kääntyneet selvään kasvuun , mutta sairaalahoitoa on uusista sairastuneista tarvinnut vain harva.
THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan virus ei kuitenkaan ole aiempaa vaarattomampi, vaan kyse on siitä, että korona jyllää nyt erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Heillä oireet ovat usein lieviä.
– Tartunnat ovat tällä erää pysyneet aika vahvasti siellä nuoremmassa porukassa, ja sairaalahoitotarpeet tulevat viiveellä.
– Erityinen riski on se, että nuorempi aikuisväestö tartuttaa vanhempansa ja isovanhempansa sekä riskiryhmäläisiä, esimerkiksi monisairaita. Sieltä alkaa sitten tula sairaalahoitotarpeita ja valitettavasti myös kuolemantapauksia, Tervahauta sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.
Yksilön kannalta riskit eivät ole pienentyneet
Tervahauta on huomannut, että ihmisten suhtautuminen koronaan on syksyllä muuttunut. Entistä useampi miettii, onko korona sittenkin vain esimerkiksi kausi-influenssaan verrattavissa oleva vaiva.
– Jos katsotaan yksilön kannalta, niin mielestäni sellaista tutkimustietoa ei ole, että riskit olisivat jollain lailla muuttuneet ja pienempiä verrattuna kevääseen, Tervahauta sanoo.
– Toinen näkökulma on isoihin tilastoihin perustuva, väestöllinen. Sieltä joistakin aineistoista voi saada kuvan, että vakavia tapauksia tulisi vähän vähemmän suhteessa siihen, paljonko tartuntoja on todettu.
Tilastoja selittää Tervahaudan mukaan testien määrän lisääminen ja kohdentaminen myös oireettomiin.
– Vertausluvut ovat nyt toisenlaisia, ja siitä tulee kuva, ettei se niin kovasti enää iskisikään, Tervahauta sanoo.