Valtaosa hyvinvointialueista kertoo, että aikuisille tarkoitetun sosiaalityön asiakasmäärät ovat kasvaneet soteuudistuksen alkamisen jälkeen.
Aikuissosiaalityö on luonteeltaan viimesijaista, kun yhteiskunnalla ei ole enää tarjota muita palveluita.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen kyselystä paljastuu, että joillakin alueilla aikuissosiaalityöntekijällä voi olla peräti yli 100 asiakasta. Asunnottomuuden ja mielenterveysongelmien arvioidaan vielä kasvavan sosiaaliturvaleikkausten myötä.
THL:n kyselyssä peräti 19 hyvinvointialueella kerrotaan, että aikuissosiaalityön asiakasmäärät ovat kasvaneet sote-uudistuksen alkamisen jälkeen.
Kontaktien määrä on iso. Tuhansia kuukaudessa, kerrotaan MTV Uutisille Vantaa-Keravan aikuissosiaalityöstä.
14 alueella sosiaalityöntekijällä kerrotaan olevan yli 70 asiakasta. Vielä 2022 lopussa näin ilmoitti 10 aluetta.
Suurten asiakasmäärien alueilla työntekijät tekevät hieman enemmän kirjaamista ja dokumentointia, täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukityötä ja perustoimeentulotuen hakemiseen ja päätöksiin liittyvää selvittelytyötä kuin kohtuullisen asiakasmäärän alueilla.
Neljällä alueella yli sata asiakasta per sosiaalityöntekijä
Kyselyssä liki joka toinen vastaaja kertoo, että käytössä oleva työaika asiakastyöhön on vähentynyt.
Neljällä alueella sosiaalityöntekijällä on yli sata asiakasta kontollaan, eniten Pohjois-Karjalassa – yli 130.
MTV
Kuudella alueella lisäksi myös sosiaaliohjaajalla on asiakkaita yli 70.
MTV
Lähetä vinkki!
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.
Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.
Kymenlaakso omassa sarjassaan
Kyselyn mukaan aikuissosiaalityön palvelujen saaminen on heikentynyt seitsemällä hyvinvointialueella. Tulevaisuus saattaa tuoda mukanaan lisääntyviä ongelmia, sillä aikuissosiaalityön esihenkilöt arvioivat asunnottomuuden ja mielenterveysongelmien lisääntyvän sosiaaliturvaleikkausten myötä.
– Esihenkilöiden mukaan aikuissosiaalityön tilanteessa on paljon korjattavaa ja nyt huolettaa kaikesta eniten valtakunnalliset sosiaaliturvaan kohdistuvat leikkaukset, toteaa THL:n johtaja tutkija ja Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori Minna Kivipelto.
50-70 asiakkaan väliin per sosiaalityöntekijä asettuvat nämä alla olevat alueet.
MTV
30-50 väliin sijoittui Etelä-Karjala ja kaikista vähiten asiakkaita, ainoana ryhmässään on Kymenlaakso, jossa sosiaalityöntekijällä on aikuissosiaalityössä alle 30 asiakasta.
10:51Tulipalojen sammuttelua ja pitkäkestoista apua - tätä kaikkea on ammattilaisen arki aikuissosiaalityössä.
"Nyt ei ole mitään muuta vaihtoehtoa"
THL:n mukaan Suomessa ollaan tilanteessa, jossa ei enää riitä se, että edistetään terveyttä ja hyvinvointia, vaan maahan pitää laatia kurjistumisen ehkäisemisen ohjelma heikompiosaisten tilanteen parantamiseksi.
– Kaikki on liian sektoreittain. Siksi vastuu kaatuu aina liikaa yhdelle sektorille. Enää ei voida ajatella näin. Nyt ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin alkaa tekemään monialaista hyvinvointipolitiikkaa, Kivipelto jatkaa.