THL: "Sen voi unohtaa, että kesään mennessä kaikki halukkaat saisivat rokotuksen" – massarokotusten aloittaminen viivästyy ainakin kuukaudella

2:43img
Toimitusongelmat hidastavat suomalaisten rokottamista – Sanna Marin: "Rokotevalmistajien on saatava viipymättä tuotantoketjut kuntoon"
Julkaistu 25.01.2021 17:46
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Lääketukkukaupan johtaja Toni Relanderin mukaan rokotteiden saatavuustahti ja määrät ovat sitä luokkaa, että sen voi unohtaa, että kaikki halukkaat olisi rokotettu kesään mennessä.

– AstraZenecan ilmoitus laatuongelmista viime perjantaina tuli ihan puskista ja pisti rokoteaikataulun uusiksi. Jos määrät on tätä luokaan etulinjan terveydenhuoltohenkilöstö, ikääntyneitä ja kaikkia halukkaita ei saada rokotettua kesään mennessä kuten on aiemmin arvioitu. AstraZeneca pisti rokotteiden exel-ja laskuharjoitukset uusiksi, mitä olimme suunnitelleet, lisää Relander.

Relanderin mukaan voi olla mahdollista, että AstaZenecan rokotteeseen tulee vielä ikärajoituksia.

– Vielä ei tiedetä sopiiko rokote ikääntyneille. Kohderyhmä selviää EMA:n hyväksymiskäsittelyssä perjantaina, kun rokotetta ja testituloksia käsitellään, paljastaa Relander.

Koronarokote EU AOP 1001

Ensilinjan terveydenhuoltohenkilökunnan ja ikääntyneiden rokottamiseen tarvitaan kaikkiaan kaksi miljoonaa rokotetta, jotta kaikki saavat kaksi rokotetta.

"Massarokotukset eivät ala ainakaan helmikuussa"

AstraZeneca on ilmoittanut, että ensimmäinen toimitus EU:lle on 30 miljoonaa eikä aiemmin luvattu 80 miljoonaa. Tämä tietää sitä, että Suomen osuus on tästä kuten kaikista EU:n rokotetoimituksista väestömäärän perusteella 1,23% eli luvassa on 369 000 rokotetta eikä 984 000 kuten aiemmin oli ilmoitettu.

Lue lisää: Pääministeri Marin tiukkana koronarokotteiden toimitusvaikeuksista: "Varmasti myös meidän osaltamme tulee lähtemään hyvin vahva viesti"

Relanderin tämän hetkisen tiedon mukaan AstraZenecan rokotetoimitukset alkaisivat parin viikon kuluttua EMA:n hyväksymisestä eli helmikuun puolivälissä.

MTV Uutiset kysyi AstraZenecalta syytä merkittävästi pienempiin toimitusmääriin, mutta yritys ei sähköpostissaan avannut tarkemmin syitä ensivaiheen toimituksien pienuuteen.

"Mikäli rokotteemme hyväksytään Euroopassa, sen toimittamisen aloittamiseen ei tule aikataulullisia myöhästymisiä, mutta ensiksi toimitettavat määrät ovat alun perin odotettua pienemmät johtuen pullonkaulasta eurooppalaisessa tuotantoketjussamme. Toimitamme kymmeniä miljoonia annoksia helmi- ja maaliskuussa EU:hun, kun kiihdytämme tuotantomääriämme. "

Muitakaan rokotevalmistajilta ei ole tulossa isoja toimituksia helmikuussa.

– Pfizerin ja Biontechin rokotetta on tulossa maaliskuun alusta viikosta 13 alkaen 10 000 enemmän kuin tällä hetkellä. Toimitukset ovat olleet nyt alle 50 000 kappaletta viikossa. Modernan rokotteita saamme ensi viikolla arviolta saman verran kuin viime viikolla eli noin 5000 kappaletta, mutta toimitusten on luvattu nousevan pikkuhiljaa, lisää Relander.

Rokotetoimitusten jäädessä näin pieniksi massarokotuksia ei voida aloittaa suunnitellulla tavalla ainakaan helmikuussa.

– Tällä hetkellä melko varmana tietona ovat vain helmikuun toimitukset. Enkä uskalla sanoa vielä sen tarkemmin maaliskuun tilanteesta, toteaa Relander.

VJ Hanna Nohynek

Samalla kannalla on THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, jonka mukaan rokotevalmistajat ovat ollet ylioptimisia tuotannon suhteen.

– Ne on olleet ylioptimistisia eli tällä hetkellä näyttää siltä, että helmikuussa emme pääse aloittamaan massarokotuksia – pääsemmekö maaliskuussa  se riippuu siitä, mitkä rokotteet saa myyntiluvan ja milloin, kuinka paljon tehtailla on annoksia, jotta ne voi sopimusten mukaan niitä lähettää.

Joko tässä vaiheessa voidaan sanoa, että kesään mennessä meillä ei ole rokotettu kaikkia halukkaita?

Siltä se tällä hetkellä näyttää, toteaa Nohynek.

MTV Uutisten tietojen mukaan esimerkiksi HUS aikoo kaikesta huolimatta avata koronarokotusten ajanvarausjärjestelmän huomenna aamulla. HUSin mukaan alueen kunnat tiedottavat aamulla, ketkä heidän kunnassaan ovat ensimmäisenä rokotusvuorossa, koska kunnat vastaavat väestön rokotuksista.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus