THL: Yhä useampi koululaispoika ylipainoinen tai lihava – "Taustalla on todennäköisesti useita tekijöitä"

2:21img
KATSO MYÖS: Lasten ja nuorten liikalihavuus on yleistynyt. THL:n erikoistutkija Anna-Mari Lundqvist keskustelemassa aiheesta vuonna 2019. Mistä alueelliset erot nuorten lihomisessa johtuvat?
Julkaistu 29.10.2021 11:01

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

THL:n tuoreet tilastot kertovat, että kouluikäisistä pojista yhä useampi on ylipainoinen tai lihava.

Kouluikäisistä suomalaispojista yhä useampi on ylipainoinen tai lihava, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tuoreet tilastot. Alakouluikäisistä pojista 30 prosenttia oli viime vuonna ylipainoisia tai lihavia, kun vielä vuonna 2017 vastaava osuus oli 26 prosenttia. Yläkouluikäisillä pojilla osuus kasvoi vuodesta 2017 27:stä 30 prosenttiin.

Kouluikäisillä tytöillä ei ylipainoisten tai lihavien osuudessa havaittu merkittävää muutosta.

Lue myös: Pakotatko nirson lapsen syömään? Älä näe vaivaa, kehottaa professori – komentelusta enemmän hallaa kuin hyötyä

Nämä syyt ylipainon yleistymisen taustalla

Pojat olivat tyttöjä useammin ylipainoisia tai lihavia kaikissa tarkastelluissa ikäryhmissä. 2‒16-vuotiaista pojista ylipainoisia tai lihavia oli viime vuonna 29 prosenttia, saman ikäisistä tytöistä 18 prosenttia.

– Tilasto ei sisällä tietoja elintavoista, joten emme pysty sen perusteella arvioimaan syitä poikien ylipainon yleistymiselle. Lasten ylipainon yleistymisen taustalla on todennäköisesti useita tekijöitä elintavoissa ja elinympäristössä. Tarjolla on esimerkiksi runsaasti energiatiheitä ruokia ja juomia ja istuva elämäntapa on yleistynyt sekä lapsilla että aikuisilla, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki tiedotteessa.

Tilaston aineistossa on yli 360 000 lapsen kasvutiedot, jotka perustuvat lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa tehtyihin pituus- ja painomittauksiin. Vuoden 2020 aineisto kattoi 41 prosenttia 2‒16-vuotiaista lapsista ja nuorista.

Tilastossa ylipainon ja lihavuuden määrittelyssä raja-arvoina käytettiin ISO-BMI-arvoa eli aikuisen painoindeksiä vastaavaa lapsen painoindeksiä. Ylipainoisiksi tai lihaviksi määriteltiin lapset, joiden ISO-BMI oli 25 kg/m2 tai enemmän. Lihaviksi lapset, joiden ISO-BMI oli 30 kg/m2 tai enemmän.

Lue myös: Elintavat pysyvät ennallaan, mutta kansa lihoo silti – tunnetko pullottavan vyötärön hengenvaaralliset riskit?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: THL

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta