Yli puoli vuotta hoitoon odottaneiden määrät ovat olleet korona-aikana ennätysmäisiä.
Lähes 135 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömään sairaalahoitoon huhtikuun 2021 lopussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Heistä 4,6 prosenttia oli odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta.
Joulukuun lopussa yli puoli vuotta hoitoa odottaneita oli noin 7 600 henkilöä eli 5,4 prosenttia ja viime elokuun lopussa lähes 18 000 henkilöä eli 13 prosenttia.
Vuosina 2012–2019 sairaanhoitopiireissä yli puoli vuotta hoitoa odottaneita on ollut huhtikuun lopussa keskimäärin 1 000.
Sairaanhoitopiirit joutuivat viime vuonna siirtämään sairaaloiden kiireetöntä hoitoa erityisesti kevään ja alkukesän aikana koronaepidemian vuoksi. Koronavirustartuntojen pelko sai myös potilaat perumaan sovittuja hoitoaikoja. Kesän lomakausi pahensi hoitovajetta entisestään.
– Pitkään hoitoa odottavien määrät ovat nousseet eniten psykiatrian erikoisaloilla sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Poikkeuksellisesti leikkauksia tekevillä erikoisaloilla, kuten ortopediassa ja silmätaudeilla, pitkään hoitoa odottavien määrät ovat laskeneet, THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen toteaa tiedotteessa.
Pitkään hoitoa odottaneita eniten Keski-Suomessa
Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneita oli suhteellisesti eniten Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, jossa kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odotti joka kymmenes sairaanhoitopiirin sairaaloihin odottavista.
Paras tilanne oli Etelä-Savossa, jossa yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneita oli vain 0,1 prosenttia.
Keskimääräinen odotusaika sairaaloihin on laskenut joulukuusta Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä lukuun ottamatta.