Tiesitkö, miten hurjia vaikutuksia korkokengillä on kehosi eri osiin?

Paitsi jalkojen väsymistä, korkokengillä käveleminen aiheuttaa myös lukuisia muita ongelmia. Tiesitkö, miten paljon korkokengät vaikuttavat kehosi eri osiin?

Kaikki juhlissa korkokengissä sinnitelleet tietävät varmasti, miltä tuntuu, kun koroista haluaisi päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Epämukavuus kertoo siitä, että jalat väsyvät. Ei ihme, koska ihmiselle luonnollisin tapa on kävellä niin, että paino jakautuu tasaisesti koko jalkaterän alueelle eikä vain pienelle osalle sitä.

Jotta välttyisi monilta ikäviltä vammoilta, korkokenkiä ei kannattaisi käyttää päivittäin eikä useita tunteja kerrallaan. Vai oletko eri mieltä luettuasi seuraavat faktat?

Jalkaterät

Normaalisti jalkaterä on luustoa tehokkaasti suojeleva iskunvaimennin, jolle paino jakautuu tasaisesti. Korkokengillä kävellessä iso osa rasituksesta kohdistuu tiettyyn osaan, päkiöihin ja hentoihin varpaiden luihin. Mitä korkeampi korko, sen isompi rasitus. Tutkimuksen mukaan kymmensenttiset korot voivat lisätä jalan etuosan kohdistuvaa painetta yli 30 prosentilla.

Korkokengillä kävely muuttaa askeleen rullaavasta töksähtäväksi. Jatkuva korkokengillä kävely voi aiheuttaa jalkaterissä luu- ja hermovaurioita sekä tietysti rakkoja ja sisäänpäin kasvaneita varpaankynsiä.

Nilkat ja pohkeet

Korkokengät pakottavat nilkat taipumaan eteenpäin, mikä voi haitata jalkojen verenkiertoa ja lisätä suonikohjuja.

Korot jäykistävät pohkeen lihakset kantaluuhun yhdistävää Akilles-jännettä, mikä lyhentää pohjelihaksen säikeitä. Sen jälkeen, kun korkokengillä on kävellyt koko päivän, voi olla aluksi vaikeuksia kävellä ilman niitä. Tätä helpottaakseen jalkoja kannattaisi vetristää venyttämällä lihaksia ilman kenkiä muutaman kerran päivässä. Ajan myötä stilettikorot voivat jäykistää nilkkaa ja pohjetta niin paljon, että kipua voi tuntua myös matalapohjaisilla kengillä käveltäessä.

Polvet

Polvi on ihmiskehon suurin nivel. Se on tottunut kokemaan kovia, mutta säännöllinen korkokenkien käyttö lisää polvien sisäpuolen rasitusta, mikä voi johtaa nivelrikkoon.

Lantio

Jotta korkeilla koroilla pysyisi pystyssä, lantiota täytyy kääntää, selkää taivuttaa ja rintaa työntää eteenpäin. Asento voi toki näyttää edustavalta, mutta se turhaan rasittaa ja jännittää lantion alueen lihaksia.

Selkä

Korkokengillä käveleminen saa selkärangan liikkumaan epäluonnollisesti. Se rasittaa alaselän ojentajalihasta, mikä voi kipeyttää alaselkää. Siksi on tärkeää muistaa antaa selän välillä levätä. Käytä korkokenkäpäivää seuraavana päivänä matalia ja mukavia kenkiä. Selälle parasta olisi säästää korkeimmat korot erikoistilaisuuksiin ja käyttää niitä kerrallaan vain muutaman tunnin ajan.

Lue myös:

Teksti: Leenastiina Simola

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat