Pattereiden kierrättäminen voi tuntua toisinaan ongelmalliselta ja se näkyy myös tilastoissa – selvityksen mukaan kotitalouksilla on noin 150 paristoa kotonaan ja vain pieni osa niistä päätyy kierrätykseen.
Keräätkö sinäkin pattereita huoneen nurkkaan tai nakkaat ne huonolla omallatunnolla roskikseen? Käytetyt patterit voi viedä mihin tahansa niitä myyvään kauppaan tai kioskiin.
Kannettavia paristoja kerättiin viime vuonna tuottajavastuujärjestelmien kautta n. 930 tonnia, mikä tarkoittaa Suomen väkiluvulla jaettuna noin 7 sormiparistoa asukasta kohti. 45 prosentin keräysasteen saavuttaminen tarkoittaisi n. 1250 tonnin keräysmäärän täyttymistä, eli paristoja ja akkuja tulisi kierrättää vuodessa yli 300 tonnia nykyistä enemmän. Jokaisen suomalaisen tulisi siis palauttaa kierrätykseen kaksi - kolme paristoa enemmän kuin tällä hetkellä.
− Kansainvälisissä selvityksissä on arvioitu, että kotitalouksilla on keskimäärin jopa 150 paristoa kotonaan joko käytössä tai odottamassa käyttöä tai kierrätystä. Tästä näkökulmasta katsottuna 10 paristoa asukasta kohdin vuodessa ei kuulosta lainkaan mahdottomalta tavoitteelta, pohtii Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski.
Paristot takaisin kauppaan
Kaikki kannettavia paristoja ja akkuja myyvät kaupat ja kioskit ovat velvollisia ottamaan vastaan käytetyt paristot ja akut ilman uuden tuotteen ostopakkoa. Myymälöissä keräyspisteen sijainti vaihtelee: puna-musta keräyslaatikko löytyy palautusohjeineen näkyvältä, valvotulta paikalta myymälästä, tai vaihtoehtoisesti käytetyt paristot ja akut palautetaan suoraan henkilökunnalle.
− Meillä on myymälöissä pullonpalautuksen yhteydessä piste, jossa asiakas voi helposti yhdessä paikassa kierrättää paristot, pullot, pahvit ja muovit, kertoo Lidl Suomi Ky:n viestintävastaava Pilvi-Sisko Riikonen.
Rautakeskolla on puolestaan ohjeistettu sijoittamaan palautuslaatikko näkyvälle paikalle pääsisäänkäynnin, kassojen tai palvelupisteen tuntumaan, jolloin asiakas löytää sen helposti. Myös Siwoissa, Euromarketeissa ja Valintataloissa palautuslaatikko löytyy pääsääntöisesti kassojen läheisyydestä, jossa kierrätyksen turvallisuutta voidaan valvoa.
Käytettyjen paristojen ja akkujen keräystä hoitavan tuottajayhteisö Recser Oy:n mukaan kuluttajat ovat löytäneet kauppakeräyksen hyvin, sillä nyt jo lähes puolet erilliskerätyistä kannettavista paristoista ja akuista tulee kaupoista. Toukokuun alusta alkaen myös pieniä sähkö- ja elektroniikkalaitteita on voitu palauttaa useisiin kauppoihin. Tällöin akkuja ja paristoja ei tarvitse erikseen irrottaa laitteista.
Paristojen kierrättäjän muistisäännöt:
- Älä laita paristoja ja akkuja sekajätteeseen, vaan palauta ne paristonkeräyspisteisiin, joita löytyy kaikista kannettavia paristoja ja akkuja myyvistä kaupoista ja kioskeista.
- Tulipaloriskin välttämiseksi suojaa litiumparistojen ja -akkujen virtanavat teippaamalla ennen kierrätystä. Litiumakut ja -paristot tunnistat Li-alkuisesta merkinnästä.
- Pakkaa vuotavat paristot ja akut muovipussiin, jotta vaaralliset aineet eivät joudu ihollesi tai vahingoita keräyslaatikkoa.
- Palauta kauppojen puna-mustiin keräyslaatikoihin ainoastaan kannettavia paristoja ja akkuja. Tyypillisesti näitä käytetään mm. rannekelloissa, leluissa, taskulampuissa, kannettavissa soittimissa, matkapuhelimissa, digikameroissa, tietokoneissa ja sähkökäsityökaluissa kuten porakoneissa.
- Palauta vain sellaisia paristoja ja akkuja, joiden varaus on käytetty loppuun tai piilota niiden virtanavat teippaamalla oikosulkujen estämiseksi.
(MTV3)