Vatsan jatkuva kasaan rutistaminen häiritsee kehon luonnollisia toimintoja.
Vedätkö vatsaa sisään päivän mittaan tai jännitätkö vatsalihaksesi, koska niin sinua on opetettu tekemään. Joku tympeä sukulainen on saattanut todeta tämän valokuvaa otettaessa tai toinen on todennut vatsan jännittämisen korjaavan ryhtiä.
Jatkuva vatsan sisään vetäminen voi kuitenkin vaikeuttaa hengittämistä, aiheuttaa lantion alueen ongelmia sekä johtaa niska- ja selkäkipuihin, kirjoittaa Today.
Michigan-Flintin yliopiston fysioterapian kliininen apulaisprofessori Julie Wiebe toteaa, että nyt kolmissakymmenissä olevat ovat ensimmäinen sukupolvi, jotka ovat kasvaneet sen ajatuksen kanssa, että keskivartalon täytyy olla koko ajan tiukka ja litteä. Vatsan jatkuva sisään vetäminen ei ole kuitenkaan se terveydelle paras vaihtoehto.
Lue myös: "Kahden sekunnin muutos" – Karina julkaisi bikinikuvat tärkeästä syystä
Tiimalasisyndrooma
Vatsan jännittämisestä johtuvia seurauksia on kutsuttu myös "tiimalasisyndroomaksi", vaikkei kyseessä varsinainen oireyhtymä olekaan.
Ohiolainen kiropatrikko Adam Browning selittää, että useimmat meistä haluavat tulla nähdyksi hyväkuntoisina, terveinä ja haluamme nimenomaan litteän vatsan.
– Kun teet sitä (vatsan sisään vetäminen) liian usein, anatomiasi saattaa fyysisesti muuttua, johtaen tiimalasisyndroomaan, Browning selittää.
Nimestään huolimatta tiimalasisyndrooma ei ole tavoittelemisen arvoinen tila.
Vatsan rutistaminen on Browningin mukaan intensiivisempi liike kuin vatsalihasliike. Vatsaa jännittäessä suurin hengityksestä vastaava lihas, pallea, liikkuu normaalista poiketen ylöspäin. Toisin sanoen pallean luontainen toiminto häiriintyy.
Wieben mukaan vatsan sisään vetäminen luo paljon painetta myös lantion rakenteisiin. Jatkuva vatsan rutistelu heikentää keskikehomme luonnollista tasapainoa.
Lue myös: Aikuistenkin ulkonäköpaineet ovat yleistyneet kulttuurin visualisoiduttua
Mitä vatsan rutistelusta voi seurata?
Jatkuva vatsan sisään vetäminen saattaa Browningin mukaan johtaa pinnalliseen hengitykseen, joka ei lähde palleasta vaan vatsasta. Syvästä hengittämisestä tulee haastavampaa.
Rutistelu kohdistaa ylimääräistä panetta Browningin mukaan myös solisluihin, kylkiluihin ja kaulan alaosiin aiheuttaen epätasapainoa keskivartalon lihaksiston pehmytkudoksissa. Tämä voi johtaa niska-, hartia- ja selkäkipuihin.
Wieben mukaan tämä saattaa aiheuttaa myös jäykkyyttä lonkkien alueella ja saada henkilön herkemmäksi kivulle, jota kokee jossain muussa osassa kehoaan.
Vatsan rutistelu ei kannata varsinkaan, jos henkilöllä on entuudestaan virtsanpidätysongelmia, sillä ongelma saattaa vain paheta, kun rutistelu lisää painetta lantion alueella.
Lue myös: Emily näyttää, kuinka helposti videoihin voi muokata vartaloaan
Lue myös: Hienovaraiset merkit voivat paljastaa hengenvaaran – sydänjärjestö kokosi yhteen kansantautien oireet
Katso myös: Tehokas kotitreeni pakaroille, reisille ja vatsalle
2:33
Lähde: Today, Cleveland Clinic