Virtsankarkailu voi pilata kuntoilukokemuksen, kun virtsaa lirahtaa housuihin ponnistamisen vuoksi.
Koetko tarvetta käydä pissalla heti, kun olet aloittanut kuntotreenin? Virtsankarkailu on ankea vaiva, joka voi pilata myös kuntoilukokemuksen.
Ponnistusinkontinenssissa virtsaa karkaa yllättäen ilman pissahätää. Sen aiheuttaa jonkinlainen ponnistus. Sekatyyppisessä virtsankarkailussa karkailua voi ennustaa myös yllättävä, pakottava tarve käydä virtsaamassa.
Moni jättää hyppy- tai ponnistusharjoitteet väliin
Virtsankarkailu pilaa monen treenin: hyppy- tai ponnistusharjoitteet jätetään väliin, koska virtsaa voi lirahtaa niiden aikana, tai yllättävä, kova vessahätä pilaa juuri alkaneen treenin.
– Kuten monet naiset tietävät, on eri asia hallita pieni inkontinenssi aivastuksen aikana ja aivan eri asia hoitaa täydellinen vuoto korkeaenergisen kuntotunnin, hauska juoksun tai kuntosaliharjoitteen aikana, Montreal Gazette muistuttaa. Moni vaihtaakin treenin toisenlaiseen kuntoilumuotoon, joka ei välttämättä ole mieluinen.
Ongelmalle uusi termi: "urheiluinkontinenssi"
Treenin aiheuttama virtsankarkailu on kuitenkin yleistä – jopa siinä määrin, että sille on kehitetty oma termi: urheiluinkontinenssi.
Tutkimuksessa on havaittu esimerkiksi, että trampoliinilla hyppiminen altistaa virtsankarkailulle; toisessa selvityksessä karkailua esiintyi eniten voimistelijoilla, koripallon ja tenniksen pelaajilla.
Virtsankarkailua voi hillitä lantionpohjan harjoitteilla. Harjoitus on tärkeää tehdä oikein, muuten se ei auta. Onneksi on melko helppoa jumppata lantionpohjan piukaksi – terveys ja seksielämä kiittävät!
Kokeile esimerkiksi tätä harjoitetta:
- Jännitä lantionpohjan lihaksia
- Pidä jännitys, päästä rennoksi
- Tee harjoitetta vähintään kerran päivässä, esimerkiksi kolme minuuttia kerrallaan
Treenaaminen voi myös auttaa
Kuntoilua ei suinkaan kannata lopettaa virtsankarkailun vuoksi. Treenaaminen voi myös auttaa: Käypä hoito -suosituksen mukaan pitkäaikainen, kohtuullinen kuntoliikunta vähentää virtsankarkailua. Toisen tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiailla fyysinen aktiivisuus ehkäisee ikävää vaivaa.
Kokeile esimerkiksi tätä:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähteet: Montrealgazette.com, Kaypahoito.fi, Terveyskirjasto.fi