Tiesitkö? Yleistä sydänlääkettä käytetään myös ahdistuksen hoidossa – "Tähän tarkoitukseen hyvä ja harmiton lääke"

8:12img
KATSO MYÖS: Mitä lääkkeet maksavat, ja kuka ne oikeasti maksaa?
Julkaistu 20.02.2024 06:29

Emmi Niiniaho

Ahdistuneisuuden tunne aiheuttaa sydämentykytyksiä, minkä takia beetasalpaaja voi auttaa hillitsemään ahdistuneisuuden ja jännityksen fyysisiä oireita.

Beetasalpaajat tunnetaan lääkkeenä, joilla hoidetaan muun muassa rytmihäiriöitä, sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa sekä kohonnutta verenpainetta.

Tämän takia voikin tulla hieman yllätyksenä, että esimerkiksi myös yleistyneen ahdistuneisuushäiriön ja jännityksen oireiden hoitoon voidaan määrätä beetasalpaajia.

Lue myös: MIELI ry: Nuorten naisten ahdistusperäiset sairauspoissaolot liki viisinkertaistuneet - yksi keino säästäisi kymmeniä miljoonia euroja, sanoo asiantuntija

Auttaa sydämentykytykseen laskematta verenpainetta

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Esa Ruuskanen kertoo, että beetasalpaajia on käytetty ahdistuneisuuden ja jännityksen fyysisiin oireisiin jo vuosikymmeniä.

– Suomessa tähän tarkoitukseen käytetään eniten propranololia. Kyseessä on vanha lääke, joka keksittiin jo 1960-luvulla, Ruuskanen kertoo.

Terveyskirjaston mukaan yleistyneeseen ahdistuneisuuteen usein liittyviä oireita ovat levottomuuden tai jännittyneisyyden tunne, väsymys, keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys, vapina, säpsähtely, hikoilu, pahoinvointi, ripuli, hengityksen tai pulssin tihentyminen, lihasjännitys tai vaikeus nukahtaa ja pysyä unessa.

Ruuskasen mukaan propranololi on melko lyhytvaikutteinen beetasalpaaja ja se auttaa sydämentykytykseen ja vapinaan jo pienillä annoksilla, jotka eivät yleensä vielä merkittävästi laske verenpainetta.

Lue myös: Nämä arjen haasteet voivat kertoa ADHD:stä aikuisella

Miten beetasalpaaja toimii kehossa?

Beetasalpaajat vaikuttavat ihmisen autonomiseen hermostoon, eivät niinkään keskushermostoon, Esa Ruuskanen kertoo.

– Nimensä mukaisesti ne salpaavat beetareseptoreita sydänlihaksessa, keuhkoputkissa sekä verisuonten sileässä lihaksessa. Sydänlihaksen beetasalpaus vähentää sydämen lyöntitiheyttä, Ruuskanen selittää.

esiintymispelko

Myös esiintymisjännitykseen voidaan määrätä propranololia.

Koska sydämentykytys aiheuttaa ahdistuneisuuden tunnetta ja ahdistuneisuus puolestaan sydämentykytyksiä, sydämen sykkeen hillitseminen auttaa esimerkiksi esiintymisjännitykseen.

Beetasalpaajat voivat myös vähentää siinä määrin vapinaa, että lääkeryhmä on tarkkuutta vaativien urheilulajien, kuten ammunnan, doping-listalla.

Lue myös: Suomalaiset nuoret kärsivät unen puutteesta ja ahdistusoireista – suora yhteys oppimiskykyyn

Beetasalpaajien hyvät ja huonot puolet

Esa Ruuskasen mukaan beetasalpaajien käytön hyvänä puolena on se, että lääke on turvallinen.

– Mielestäni kyseessä on tähän tarkoitukseen hyvä ja harmiton lääke, Ruuskanen sanoo. 

betasalpaaja

Beetasalpaaja ei juurikaan auta psyykkiseen pahaan oloon, ainoastaan fyysisiin oireisiin.

Pitkän käyttökokemuksen vuoksi lääkeryhmän vaikutukset ja haittavaikutukset ovat tiedossa. 

– Beetasalpaajiin ei kehity riippuvuutta kuten ahdistuneisuuden oireiden hoitoon käytettyihin bentsodiatsepiineihin, Ruuskanen kertoo.

Lääkkeen käytöllä on kuitenkin myös huonoja puolia.

Ruuskanen kertoo, että keuhkoahtaumatauti, astma ja diabetes (joka ei ole hoitotasapainossa) estävät propranololin käytön. Myös jotkin erityiset sydän- ja verisuonisairaudet ja verenkiertohäiriöt voivat olla esteitä propranololin käytölle.

Mikäli astmaatikko tarvitsee beetasalpaajaa, on tilalle tarjolla muita vaihtoehtoja. Propranololi kannattaa raskauden aikana vaihtaa toiseen beetasalpaajaan, Ruuskanen sanoo.

Lue myös: Voiko terapiassa epäonnistua? Psykoterapeutti kertoo, milloin hoito menee pieleen

Lue myös: Yllättävä apu paniikkikohtauksen iskiessä: "Mainio terapiakikka"

Katso myös: Paraneeko masennus nopeasti lääkkeillä?

0:36img

Psykoterapeutti ja SDP:n kansanedustaja Ville Merinen, tuttavallisemmin terapeutti Ville, murtaa MTV Katsomon uudessa Masennusmyytit-sarjassa masennuksen hoitoon liittyviä myyttejä.

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet