Tietokirjailija muistuttaa – näin sinäkin maksat Facebookin käytöstä: "On tosi tärkeä kysymys pohtia, haluaako sen kaupan tehdä"

6:27img
Julkaistu 22.02.2018 12:20

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Huomenta Suomen torstaisessa aamulähetyksessä kiehtovasta tekoälystä kertoi tietokirjailija Antti Merilehto. Hän sanoo, että tekoälyä pääsee pakoon vain sinne, missä dataa ei ole.

Aiemmin Googlella työskennellyt Antti Merilehto kertoi haastattelussa, että tekoälyn hienous piilee sen eksponentiaalisessa kasvussa.

– Eksponentiaalisessa kasvussa seuraava askel on aina saman verran kuin aiemmat askeleet, eli tuplasti.

Kasvu antaa odottaa itseään, mutta kun harppaus sitten tapahtuu, se on valtava. Esimerkiksi eksponentiaalisesta kasvusta Merilehto kertoo kirjassaan Tekoäly – matkaopas johtajille. Sen toinen painos ilmestyy 28. helmikuuta.

Tekoälyn rooli kasvaa johtajavassa asemassa työskentelevien henkilöiden lisäksi tavallisten ihmisten arjessa. Poliisiautojen kamerat lukevat rekisterinumeroita, joiden perusteella viranomaiset tietävät esimerkiksi, ovatko ajajat maksaneet vakuutuksensa. Myös taksit hyödyntävät tekoälyä valitakseen ajoreitin, joka kiertää ruuhkasumat.

"Maksamme käytöstä tietona"

Tekoälyn käyttö sisältää mahdollisuuksien lisäksi riskejä.

– Facebookin käyttö maksaa meille kaikille rahana nolla euroa. Maksamme käytöstä tietona. On tosi tärkeä kysymys pohtia, haluaako sen kaupan tehdä, Merilehto sanoo.

Palvelut kyllä ilmoittavat keräävänsä käyttäjältä tietoja. Harva niitä kuitenkaan lukee.

– Apple on tehnyt meistä kaikista valehtelijoita. Kukaan ei lue käyttöehtoja, vaan selaa ne läpi ja painaa luetuksi, siteeraa Merilehto yhdysvaltalaista koomikkoa.

Merilehdon oma pahin pelko ei liity niinkään yksityisyydensuojaan kuin tekoälyn hyödyntämättä jättämiseen. Tämä oli myös lähtökohta kirjan kirjoittamiselle. Datan määrän kasvu ja laskentatehon jatkuva paraneminen tarkoittavat tiedon uusiutumista niin kovaa vauhtia, että asiantuntijankin on vaikea pysyä kärryillä.

Jos tekoäly uusiutuu jatkuvasti, miksi kirjoittaa siitä kirja? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Tekoäly