Tuore tanskalaistutkimus vihjaa, että pakastettujen alkioiden käyttö hedelmöityshoidoissa kasvattaa lapsuusiän syövän riskiä, uutisoi muiden muassa CNN. Lasten syövät ovat joka tapauksessa harvinaisia.
Lapset, jotka ovat saaneet alkunsa pakastetun alkion siirrosta, ovat suuremmassa riskissä sairastua lapsuusiän syöpään. Riski säilyy silti pienenä.
Tanskalaistutkijoiden löydös perustuu tanskalaisiin rekistereihin. Tutkijat tarkastelivat yli miljoonaa lasta, jotka syntyivät vuosien 1996–2012 aikana. Näistä lapsista reilut 2200 sairastui syöpään.
Pakastettujen alkioiden siirrosta alkunsa saaneiden lasten kohdalla syöpää esiintyi 44,4 lapsella 100 000 lasta kohden. Hedelmällisyysongelmista kärsimättömien naisten lapsien kohdalla syöpää esiintyi 17,5 lapsella 100 000 lasta kohden.
Pakastettujen alkioiden käyttö hedelmöityshoidoissa oli siis yhteydessä 2,43-kertaiseen lapsuusiän syövän riskiin. Erityisesti syöpäriski koski leukemiaa ja neuroblastoomaa.
Muut tutkijoiden tarkastelemat hedelmöityshoidot eivät olleet yhteydessä tilastollisesti merkittävästi kohonneeseen syöpäriskiin.
Löydökset ilmestyivät arvostetussa JAMA-tiedelehdessä.
Lue myös: Lapsen syöpä kurittaa perhettä – heikko taloudellinen asema lisää menehtymisen riskiä: ”Eroja ei saa päästää suurenemaan”
”En haluaisi tämän soittavan hälytyskelloja”
CNN:n haastattelema synnytys- ja naistentautiopin lääkäri Jeffrey Goldber pitää tuloksia mielenkiintoisia ja mahdollisesti huolestuttavina, mutta haluaa asettaa tutkimuksen oikeaan perspektiiviin.
Tutkimus alkoi 25 vuotta sitten, minkä jälkeen hedelmöitysmenetelmät ovat kehittyneet merkittävästi. Tämä saattaisi vaikuttaa tuloksiin, jos tutkimus suoritettaisiin uudelleen. Terveyskirjasto kertoo, että yksi uusi menetelmä on alkion nopea pakastus, niin sanottu vitrifikaatio, joka on korvannut vanhemman ”hitaan pakastusmenetelmän”.
Lisäksi pakastettujen alkioita käyttävien vanhempien ominaisuudet, kuten korkea ikä tai lihavuus, voivat osaltaan vaikuttaa lapsen syöpäriskiin, Goldberg arvioi.
– En haluaisi tämän soittavan hälytyskelloja, Goldberg sanoo.
Aiheesta tarvitaankin lisää tutkimuksia.
Lue myös: Outi odottaa yksin lasta, joka ei ole biologisesti hänen – tuli raskaaksi vaietulla tavalla: "Olihan se ihan mieletön lahja"
Hedelmöityshoitojen ansiosta syntyy vuosittain reilu pari tuhatta lasta
Suomessa syntyy vuosittain noin 2500 hedelmöityshoitojen avulla alkunsa saanutta lasta, kertoo Terveyskirjasto. Vuonna 2016 hedelmöityshoitojen avulla syntyi 2 442 lasta, mikä tarkoittaa 6,5 prosenttia kaikista syntyneistä lapsista.
Lasten syövät ovat harvinaisia. Vuosittain Suomessa noin 160 alle 15-vuotiasta lasta sairastuu syöpään, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Lasten yleisimpiä syöpiä ovat akuutit leukemiat, aivokasvaimet, imusolmukesyövät ja neuroblastoomat.
Kolme neljästä lapsisyöpäpotilaasta paranee pysyvästi, mutta jotkin syöpähoidot voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten hedelmättömyyttä, vielä aikuisiällä.
Lue myös: Pikkulapsella todettiin syöpä – äiti teki sairaalan suihkussa järkyttävän löydöksen: ”Ajattelin, että tämä on joku sairas vitsi”
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: CNN, Reuters, Terveyskirjasto 1 & 2, Kaikki syövästä