Bakteeriton varhaislapsuus saattaa vaikuttaa lapsuusiän leukemian kehittymiseen. Uuden tutkimuksen perusteella kotia ei kannata siivota turhan fanaattisesti eikä imeväisikäistä pitää erossa muista lapsista.
Yllä olevalla videolla kerrotaan, että antibioottiresistenssi uhkaa sairauksien hoitoa.
Hiljattain Nature Reviews Cancer -julkaisussa ilmestynyt tutkimus koskee niin sanottua akuuttia lymfoblastileukemiaa.
ALL on kaikkein yleisin lapsuusiän syöpä. Suomessa se diagnosoidaan vuosittain noin 40–45 lapsella ja nuorella. Sairastuneiden määrä on maailmanlaajuisesti kasvussa: vuonna 2016 tapauksia arvellaan olleen kaikkiaan noin 53 000.
Tutkimuksen perusteella ALL:n synty on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa, jo ennen lapsen syntymää, tapahtuu geneettinen mutaatio, joka altistaa lapsen ALL:lle. Tällaisen mutaation saa noin prosentti lapsista.
Toisessa vaiheessa geneettisen mutaation saanut lapsi, joka ei erittäin puhtaassa ympäristössä eletyn varhaislapsuuden myötä ole juuri altistunut infektioille, myöhemmin sitten altistuukin joillekin ALL:lle altistaville infektioille.
Lyhykäisyydessään tutkimuksen päätelmänä oli, että lapset, jotka ensimmäisen elinvuotensa aikana kasvoivat siistemmissä kodeissa ja olivat vähemmän vuorovaikutuksessa muiden lasten kanssa, olivat suuremmassa vaarassa sairastua akuuttiin lymfoblastileukemiaan.
Liikaa puunausta ja ”eristämistä” kannattaa välttää
Professori Mel Greaves arvostetusta Institute of Cancer Research -tutkimuslaitoksesta kävi analyysiä varten läpi lapsuusiän leukemiaan liittyviä tutkimuksia yli 30 vuoden ajalta. Niissä nousi esiin esimerkiksi päivähoidon, äidinmaidon ja alatiesynnytyksen mahdollinen suojaava vaikutus ALL:ää vastaan.
Mitä oireita lapsen leukemia voi aiheuttaa?
- Kalpeus, väsymys, mustelmat ja verenvuodot iholla ovat tavallisimpia ensioireita
- Muita mahdollisia oireita ovat esimerkiksi lämpöily, tulehdusoireet, sitkeät tulehdukset sekä liikkumista hankaloittavat kivut useimmiten jalkojen tai selän luissa ja nivelissä
- Samoja oireita voi esiintyä monissa muissakin sairauksissa
Löydösten perusteella Greaves uskoo, että akuutti lymfoblastileukemia voisi olla ehkäistävissä. Kun vauva altistuu infektioille ja on esimerkiksi mahdollisimman paljon tekemisissä ikätovereidensa ja vanhempien lasten kanssa ensimmäisen elinvuotensa aikana, hänen immuunijärjestelmänsä vahvistuu. Ilman tätä ”pohjatyötä” myöhemmät tulehdukset saattavat todennäköisemmin laukaista leukemian geneettisesti alttiilla yksilöillä.
ALL:ään sairastuneita on enemmän kehittyneissä ja hyvinvoivissa valtioissa, mikä sekin viittaa siihen, että modernilla länsimaisella elämäntavalla ja steriilillä elinympäristöllä voisi olla jotain tekemistä asian kanssa.
Vanhempi, älä syyllisty
On tärkeää huomata, että nyt tehdyt päätelmät koskevat ainoastaan ALL:ää. Muiden leukemiatyyppien taustalla vaikuttavat luultavasti erilaiset mekanismit.
Ei liioin sovi unohtaa, että vaikka geneettisellä mutaatiolla on osansa siinä, kuka on altis sairastumaan ALL:ään, vain yksi prosentti mutaation kanssa syntyvistä lapsista todella sairastuu tautiin.
Asiantuntijat ovat varoittaneet hyppäämästä hätäisiin johtopäätöksiin. Vanhempien ei pitäisi kohtuuttomasti huolestua uusista löydöksistä. Tutkimustietoa tarvitaan edelleen lisää, eikä esimerkiksi mitään todistettua linkkiä tiettyyn tulehdukseen ole olemassa.
Ei myöskään pidä unohtaa, että tulehdustaudeissakin on riskinsä. Ne voivat olla vaarallisia etenkin pienille vauvoille, joiden immuunijärjestelmä vasta kehittyy. Yleinen hygienia ja turvallisuus ovat siis edelleen tärkeitä asioita lapsen elämässä.
Asiantuntijat painottavat edelleen, että geenit ja puhdas sattuma ovat merkittäviä vaikuttajia ALL:n synnyssö. Vaikka nyt on saatu viittauksia genetiikan sekä varhaisen bakteereille, lialle ja sairauksille altistumisen monimutkaisista yhteisvaikutuksista ja ehkä otettu askel eteenpäin taudin ehkäisyssä, jo sairastuneiden lasten vanhempien ei pidä syyllistää itseään. Yksin ”liian puhdas” koti ei saa ketään sairastumaan syöpään.
– Haluamme vakuuttaa kaikkia vanhempia, joiden lapset sairastavat tai ovat sairastaneet leukemian, että tiedossamme ei ole mitään, mitä olisi voitu tehdä sairastumisen ehkäisemiseksi, johtava kliinikko Charles Swanton Cancer Research UK -hyväntekeväisyysjärjestöstä on painottanut.
Lähteet: CNN, Star-Telegram, Kaikkisyovasta.fi