Times: Suomella ei aikeita isännöidä Trumpia ja Putinia uudelleen

Timesin artikkelista poistettiin viittaus siihen, että Suomi olisi ilmoittanut Trumpille asiasta.

Suomella ei ole nykytilanteessa aikeita isännöidä uutta tapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentiksi uudelleen pyrkivän Donald Trumpin välillä, uutisoi brittilehti Times torstaina. Lehti on haastatellut aiheesta ulkoministeri Elina Valtosta (kok.).

– Rajaisin kokonaan pois mahdollisuuden sellaisten keskustelujen käymisestä Helsingissä, jos Venäjän puolelta ei tapahdu merkittävää muutosta, joka osoittaisi, että he haluavat palata arvostamaan ja kunnioittamaan kansainvälistä oikeutta, Valtonen sanoo Timesille.

Valtosen mukaan Suomella ei ole tällä hetkellä mitään poliittista vuoropuhelua Venäjän kanssa, eikä Suomi myöskään pyri avaamaan mitään dialogia niin kauan kuin Venäjä jatkaa hyökkäystä itsenäiseen valtioon naapurustossaan.

Timesin artikkelissa luki aiemmin, että Suomi olisi ilmoittanut Trumpille, ettei se aio olla osana rauhanneuvotteluja, jotka voisivat johtaa Ukrainan aluemenetyksiin. Valtosen avustaja kuitenkin sanoi Helsingin Sanomille perjantaina, ettei Suomi ole viestinyt suoraan Trumpille tai tämän kampanjalle mitään Trumpin mahdollisista rauhanvälityshankkeista.

Times on sittemmin muokannut artikkeliaan, eikä siitä enää löydy viittausta, että Suomi olisi ottanut yhteyttä Trumpiin.

Trump kehuskellut lopettavansa sodan

Republikaanien ehdokkaana uudelleen presidentiksi pyrkivä Trump on kehuskellut, että pystyisi presidenttinä lopettamaan Ukrainan sodan vuorokauden sisällä. Hän ei ole kertonut yksityiskohtia, miten tämä todellisuudessa toteutettaisiin.

Trump ja Putin tapasivat Helsingissä vuonna 2018, kun Trump oli Yhdysvaltain presidentti.

Suomi tarjoutui isännöimään myös Putinin ja presidentti Joe Bidenin mahdollista huippukokousta vuonna 2021. Johtajat tapasivat tuolloin kuitenkin Sveitsin Genevessä.

Times huomioi artikkelissaan, että Suomella on pitkä historia jo Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton johtajien tapaamisten isännöinnissä kylmän sodan aikana.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi toi Yhdysvaltain presidentin Gerald Fordin ja Neuvostoliiton johtajan Leonid Brezhnevin Helsinkiin vuonna 1975. Presidentti George H.W . Bush ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatshov puolestaan tapasivat Helsingissä vuonna 1990.

Juttua päivitetty 9.8.2024 klo 13.10 kauttaaltaan STT:n tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat