Trump: "Putin on älykäs ja kova"

Trump on väittänyt lopettavansa Ukrainan sodan heti, jos hänet valitaan presidentiksi.

Yhdysvaltojen ex-presidentti ja republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump on luonnehtinut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä viimeisimmässä kampanjatilaisuudessaan.

Trumpin mukaan Putin ja Xi ovat "älykkäitä ja kovia" henkilöitä, jotka "rakastavat maataan". Trump lausui näkemyksensä Michiganin osavaltion Grand Rapidsissa.

Kommenteista uutisoivat muun muassa brittilehti Guardian ja ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Trump kehui Putinin älykkyyttä myös maaliskuussa 2022 eli pian sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

Venäjän päätös keskittää merkittävä määrä joukkoja Ukrainan rajoille oli Trumpin mukaan hyvä strategia.

– 200 000 sotilaan siirtäminen rajalle on helvetillinen tapa neuvotella. Se oli iso virhe, mutta se näytti loistavalta neuvottelulta. Se ei mennyt kovin hyvin häneltä, Trump sanoi Guardianin mukaan.

"Kaunis kirje"

Suomen aikaa viime yönä pitämässään puheessaan Trump kertoi myös saaneensa "kauniin kirjeen" Xiltä viikon takaisen salamurhayrityksen jälkeen.

Trump osoitti tukensa myös Unkarin pääministerille Viktor Orbánille, jonka hän tapasi aiemmin heinäkuussa.

Orbán on Trumpin mukaan oikeassa todetessaan, että Yhdysvallat tarvitsee jonkun suojelemaan itseään uhilta.

Orbán on tavannut viime aikoina Trumpin lisäksi myös presidentti Putinin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin.

Unkarin pääministeri sanoi EU-johdolle osoittamassaan kirjeessään vierailujen olleen osa "rauhantehtävää". Sekä EU että puolustusliitto Nato ovat todenneet, ettei Orbán edusta heitä vierailujensa aikana.

Unkari on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja heinäkuun alusta joulukuun loppuun.

"Yksityiskohtainen" rauhansuunnitelma

Orbán on väittänyt, että jos Trump valitaan marraskuussa Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi, on hän valmis toimimaan "välittömästi" rauhanvälittäjänä Venäjän ja Ukrainan sodassa.

– Hänellä on yksityiskohtaisia ja hyvin perusteltuja suunnitelmia tätä varten, Orbán kirjoitti.

Myös Trump on väittänyt, että hän pystyy lopettamaan Ukrainan sodan nopeasti, jos hänet valitaan presidentiksi. Sen enempää Trump kuin Orbánkaan eivät ole kertoneet yksityiskohtia väitetystä suunnitelmasta.

Republikaanipuolueen varapresidenttiehdokkaan J. D. Vancen tiedetään suhtautuvan hyvin kriittisesti Ukrainan tukemiseen.

Viime viikolla Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi, ettei Venäjä "tiedä mitään" Trumpin väitetystä rauhansuunnitelmasta, kertoi Venäjän valtionmedia Tass.

Ukraina haluaa Venäjän mukaan

Heinäkuun alussa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War arvioi, että presidentti Putinin kanta tulitaukoon on tiukentunut.

Putinin mukaan Ukraina on demilitarisoituva "peruuttamattomasti" ennen kuin tulitauosta voidaan neuvotella. Hän lausui näkemyksensä Kazakstanissa järjestetyssä Shanghain yhteistyöjärjestön kokouksessa.

Orbánin tavatessaan Putin puolestaan väitti olevansa valmis keskustelemaan rauhanehdotuksen "nyansseista". 

Zelenskyi puolestaan viestitti viikon alussa, että Venäjän tulisi olla edustettuna seuraavassa huippukokouksessa, jonka tavoitteena on kestävä rauha Ukrainan sodassa.

Ukrainan sotaa koskeva ensimmäinen rauhankonferenssi järjestettiin Sveitsissä kesäkuussa. Siellä oli paikalla edustajat noin 90 maasta. 

Venäjä ei osallistunut kokoukseen, jota se oli jo aiemmin kutsunut absurdiksi.

– Mielestäni Venäjän edustajien tulisi olla toisessa huippukokouksessa, Zelenskyi sanoi lehdistötilaisuudessa, jossa hän esitteli seuraavan huippukokouksen valmistelutyötä.

Ennen varsinaista uutta huippukokousta järjestetään kaksi erillistä kokousta, joissa käsitellään muun muassa energiaturvallisuutta ja ruokaturvaa. Tapaamiset järjestetään Qatarissa ja Turkissa.

Lue myös:

    Uusimmat