Tomilla meni 23 vuotta saada kaksoisdiagnoosinsa – sairaanhoitaja kummeksuu stigmaa: "Ajatellaan, että ota itseäsi niskasta kiinni"

7:54img
Videolla Tom kertoo kamppailustaan kaksoisdiagnoosinsa kanssa.
Julkaistu 22.01.2023 19:02

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Riippuvuuspsykiatrian poliklinikalla työskentelevä sairaanhoitaja kertoo ongelmallisesta ajattelutavasta, joka liittyy päihderiippuvuudesta ja mielenterveyden häiriöstä kärsivien hoitoon. 

Huomenta Suomessa keskusteltiin tällä viikolla mielenterveyden häiriön ja päihdeongelmien kanssa painivien ihmisten auttamisesta. Vieraina olivat kokemusasiantuntija Tom Merilahti Kaksoispiste-vertaistukiryhmästä sekä sairaanhoitaja Heimo Spelman Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin riippuvuuspsykiatrian poliklinikalta.

Tomilla diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö vuonna 2009. Diagnoosin saamisessa meni 23 vuotta. Videolla Tom kertoo tarkemmin tästä ja päihdeongelmastaan. Lisäksi hän kertoo syyn oman vertaistukiryhmän perustamiselle.

Lue myös: Tipaton vai tissuttelu – onko kuivasta kaudesta oikeasti apua? Lääkäri: "Aika monella avaa silmiä"

"Valitettavan tyypillinen tarina"

Tomin tapaus on sairaanhoitaja Heimo Spelmanin mukaan valitettavasti tyypillinen tarina. Ihmiset joutuvat hakemaan tai etsimään hoitoa. Spelmanin mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee näiden asioiden kanssa tietynlainen stigma.

– Ajatellaan, että ota ihminen itseäsi niskasta kiinni ja hoida ensin päihderiippuvuutesi kuntoon ja sen jälkeen alamme hoitamaan sinua.

– Se on aivan hassua. Eihän minkään sairauden kohdalla ajatella noin.

Spelmanin HUSin osaston hoidettavista kaikilla on jokin riippuvuusongelma ja mielenterveyden häiriö samanaikaisesti. Niitä voidaan hoitaa samaan aikaan tai eri tahtiin.

– Tärkeintä on hoitaa niitä samassa yksikössä. Ihmisiä ei saa heittää päihdepoliklinikoille ja psykiatrian poliklinikoille vaan ne kuuluvat yhteen.

Lue myös: Saako töitä tehdä krapulassa? Lääkäri kertoo pelottavan esimerkin seurauksista

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys