Asiantuntija: Suomessa on mielenterveyskriisi, joka maksaa meille miljardeja – "Kestämätön tilanne"

Suomessa on mielenterveyskriisi, sanoo Mieli ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Huomenta Suomessa nostettiin sunnuntaina puheenaiheeksi mielenterveys. Omista mielenterveyden haasteistaan oli studiossa kertomassa toimittaja ja somevaikuttaja Laura Haimila. Haimila sai viime kesänä masennusdiagnoosin ja on puhunut aiheesta avoimesti julkisuudessa.

Mielenterveyden häiriöt todella yleisiä

Mieli ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturin mukaan Lauran, kuten monen muunkin mielenterveyden ongelmista kärsivän, tarinan tuominen esiin on tärkeää, jotta häpeä aiheen ympäriltä poistuisi kokonaan. Aalto-Matturin mukaan mielenterveyden järkkyminen on yleisempää kuin moni ehkä ajattelisi. 

– Tekisi mieli sanoa, että jokainen meistä kohtaa elämänsa aikana sellaisia hetkiä, että mieli ei ole vahva. Joka toinen meistä kokee sen sijaan sellaisen jakson, joka diagnosoidaan tai voitaisiin diagnosoida mielenterveyden häiriöksi. Loppujen lopuksi nämä ovat hyvin tavallisia asioita.

Aalto-Matturi toivookin, että muutaman vuoden päästä omista mielenterveyden haasteista kertomista ei pidettäisi enää "rohkeana". Toiminnanjohtaja on huomannut, että monet nuoret puhuvat jo vanhempia ikäluokkia avoimemmin aiheesta.

Yhteiskunnan kolmoiskriisi heijastuu ihmisten mielenterveyteen

Mielenterveyden järkkymiseen voivat vaikuttaa myös yhteiskunnalliset kriisit. Aalto-Matturi kuvaileekin nykytilannetta "kolmoiskriisin ajaksi": pandemia kuormittaa edelleen ihmisiä ja lisäksi ahdistusta voivat aiheuttaa esimerkiksi ympäristökriisi ja Venäjän hyökkäyssota.

– Kun nämä globaalit kriisit tulevat sinne oman arkielämän ihmissuhdeongelmiin ja taloudellisiin haasteisiin, niin sitten ei pysty välttämättä enää eristämään sitä yksittäistä asiaa, joka on liikaa. Kysymys on siitä, että kaikki asiat vaikuttavat meihin samanaikaisesti.

Suomalaiset ovat myös hyviä sinnittelemään. Suomalainen sisu näkyy Aalto-Matturi mukaan siinä, että apua ei aina osata pyytää. Kun oma kuormitus sitten vihdoin huomataan, voidaan olla jo aika pitkällä. 

Suomessa on mielenterveyskriisi – Aalto-Matturi: Säästöjä ei synny leikkaamalla

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD laski jo vuonna 2018 mielenterveyden maksavan Suomelle 11 miljardia. 

– Voidaan sanoa, että meillä on mielenterveyskriisi Suomessa käynnissä. Se on sekä taloudellisesti että inhimillisesti ihan kestämätön tilanne.

Aalto-Matturin mukaan mielenterveyden kuluista on toki mahdollista säästää, mutta säästöjä ei synny leikkaamalla mistään.

– Se tapahtuu investoimalla viisaasti siihen, että ihminen saa oikeaikaisesti avun – toisaalta tällaisten järjestöjen kaltaisista matalan kynnyksen apupisteitä, mutta myös sillä tavalla, että käännämme nurinkurisen palvelujärjestelmämme oikeinpäin.

Sen sijaan että erikoissairaanhoito ja kuntoutuspsykoterapia kuormittuvat jonoista, pitäisi ihmisten saada siis matalalla kynnyksellä nopeasti apua perusterveydenhuollosta.

Mikä on ainoa oikea tie ulos mielenterveyskriisistä? Kuinka paljon yhteydenenottoja Mieli ry:n kriisipuhelimeen tulee vuositasolla? Katso videolta jutun yltä Mieli ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturin haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat