TOP 10: Toisen polven F1-kuskit

Nico Rosberg ja Max Verstappen, 2016
Nico Rosberg ja Max Vertappen ovat toisen polven F1-kuskeja.2016 Getty Images
Julkaistu 23.09.2016 11:43
Toimittajan kuva

Salttu Forsström

Formula Ykkösissä on nähty useita toisen polven kuskeja ja tälläkin kaudella radalla on neljä kuskia joiden isät ovat aikoinaan ajaneet kisaa kuninkuusluokassa. Joissain tapauksissa pojasta polvi parani ja joissain tapauksissa poika ei yltänyt isänsä tasolle.

Markus Winkelhock, 2007 

10. Markus Winkelhock

Saksalaisen Markus Winkelhockin F1-ura oli lyhyt, ytimekäs ja ikimuistoinen. Winkelhock ajoi uransa aikana vain 15 kierrosta yhdessä kilpailussa, mutta saavutti sinä aikana huomattavasti enemmän kuin moni muu tällä listalla – hän johti kilpailua kuuden kierroksen ajan. Winkelhock aloitti vuoden 2007 Nürburgringin kilpailun viimeisestä lähtöruudusta ja otti pienoisen riskin lähtiessään kilpailuun sadekelin renkailla. Kisan alettua alkoi kova rankkasade, joka pakotti muut autot tulemaan renkaiden vaihtoon ja samalla Winkelhock nousi viimeisestä lähtöruudusta kisan kärkeen. Hän jopa johti neljännellä kierroksella kilpailua parhaimmillaan 33 sekunnilla. Hänen kilpailunsa päättyi lopulta keskeytykseen kierroksella 15 johdettuaan kisaa kuuden kierroksen ajan. Tietyllä tapaa Nürburgringilla ympyrä sulkeutui, sillä se jäi myös hänen isänsä Manfredin viimeiseksi kilpailuksi. Manfredin F1-ura ei juuri historian kirjoihin jäänyt, sillä hän ajoi 47 kilpailussa keräten kaksi pistettä.

Michael Andretti, 1993 

9. Michael Andretti

Formula Ykköset eivät yleensä ole olleet amerikkalaiskuskien temmellyskenttä, mutta Mario Andretti teki sarjassa hienoa jälkeä voittaen maailmanmestaruuden vuonna 1978 ja nappasi 12 osakilpailuvoittoa. Marion poika Michael oli menestynyt kuski USA:n Indycarissa ja hän haki läpimurtoa F1:ssä vuonna 1993 McLarenin ratissa. Elämä Ayrton Sennan varjossa ei kuitenkaan luonnistunut Andrettilta ja menestys jäi vähäiseksi. Amerikkalaisen tilannetta ei myöskään helpottanut erään nälkäisen suomalaisen vaaniminen olan takana. Andrettin ura F1:ssä jäi lopulta 13 osakilpailun mittaiseksi ja sinä aikana hän saavutti yhden palkintopallipaikan ja seitsemän pistettä. Hänet korvasi Mika Häkkinen tunnetuin seurauksin. Michael Andrettin poika Marco on niin ikään päässyt istumaan F1-auton ratin taakse, kun hän vuodenvaihteessa 2006-07 testasi pari kertaa Hondan autoa, mutta hän keskittyi luomaan uraa rapakon takana.

Kevin Magnussen, 2016 

8. Kevin Magnussen

Tällä hetkellä Renaultin tallissa ajava tanskalaiskuski Kevin Magnussenilla ei ollut hirveän korkeaa aitaa hypättävänään ylittääkseen isänsä Janin saavutukset. Janista odotettiin 1990-luvun lopulla paljon ja hänestä povattiin huippukuskia, mutta lopulta hänen uransa loppui 25-vuotiaana saalistaen yhden pisteen plakkariinsa. Kevinin ura ei ole myöskään lähtenyt varsinaisesti lentoon, mutta hän on ajamassa toista kokonaista kauttaan ja saavutti palkintopallipaikan heti avauskilpailussaan. Sen jälkeen palkintopalli ei ole tosin ollut lähelläkään.

Christian Fittipaldi, 1992 

7. Christian Fittipaldi

Fittipaldin legendaarinen perhe on tuottanut kolme F1-kuskia. Emerson Fittipaldi voitti uransa aikana kaksi maailmanmestaruutta ja on eittämättä kolmikon kuuluisin. Emersonin vanhempi veli Wilson ajoi samoihin aikoihin, mutta huomattavasti heikommalla menestyksellä. Wilsonin poika Christian raivasi tiensä niin ikään kuninkuusluokkaan, kun hän ajoi yhteensä kolme kautta Minardilla ja Footworkillä. Vaikka hän sijoittui muun muassa kahdesti neljänneksi ohittaen isänsä saavutukset, muistetaan hänet parhaiten vuoden 1993 Italian GP:stä, kun hänen autonsa teki koko voltin maalilinjalla osuessaan Pierluigi Martinin perään. Christian Fittipaldi saavutti myöhemmin urallaan kuitenkin kohtalaista menestystä Indycar- ja CART-sarjoissa.

Nelson Piquet junior, 2009 

6. Nelson Piquet Junior

Nelson Piquet Senior voitti uransa aikana yhteensä kolme maailmanmestaruutta. Kun poika päätti seurata isänsä esimerkkiä ja lähteä autourheilun pariin luomaan uraa, päätti isä auttaa häntä eteenpäin kaikin tavoin. Juniorin tie vei F1:ssä aina palkintopallille saakka, mutta ura F1:ssä jäi lopulta puolentoista kauden mittaiseksi eikä hän kyennyt vastaamaan suuriin odotuksiin. Hänet muistetaan F1-kisoista parhaiten vuoden 2008 Singaporen osakilpailun ”Crashgatesta”, jossa Renault määräsi hänen kolaroivan, jotta turva-auto saataisiin radalle ja Fernando Alonso siten parempiin asemiin.  Tällä hetkellä Piquet ajaa Formula E:tä, eli sähköautojen formulasarjaa. Samassa sarjassa ajaa muuten Alain Prostin poika Nicolas, jolta F1-debyytti on vielä tekemättä.

Hans-Joachim Stuck, 1977 

5. Hans-Joachim Stuck

Saksalaisen Hans-Joachim Stuckin isän, Hansin, huippuhetket kilparadoilla osuivat ennen toista maailmansotaa, mutta hän osallistui myös F1-kilpailuihin sarjan alkuaikoina. Stuckin poika Hans-Joachim ajoi ensimmäistä kertaa F1:ssä vuonna 1974 ja samalla Stuckeista tuli ensimmäinen isä-poika –pari, joka on ajanut autourheilun kuninkuusluokassa. Stuck ajoi kuutena kautena F1:ssä ja saavutti Brabhamilla kaksi palkintopallipaikkaa vuonna 1977. Muuten tuloksiin mahtuu useita kymmenen parhaan joukkoon sijoituksia. Hän saavutti parempaa menestystä Le Mansin 24 tunnin ajossa, jonka hän voitti kahdesti.

Max Verstappen, 2016 

4. Max Verstappen

Max Verstappen ajaa vasta toista kauttaan, mutta siitä huolimatta hän löytyy tältä listalta jo neljän joukosta. On helppo nähdä, että ensi viikolla vasta 19 vuotta täyttävä Verstappen olisi tulevaisuudessa tämän listan ykkösnimenä. Viime kaudella nuori hollantilainen ehti jo näyttää potentiaaliaan ja tällä kaudella se on realisoitunut hänen siirryttyä Red Bullin rattiin. Hollantilaiskuski on kirjauttanut jo yhden voiton sekä kolme muuta palkintopallisijaa. Niillä hän jättää kauaksi taakse isänsä Josin saavutukset. Jos Verstappen ajoi yhteensä kahdeksan kautta F1:ssä ja keräsi sinä aikana ainoastaan 17 pistettä, joista 10 tuli hänen debyyttikaudella Benettonin tallissa. Samana vuonna tulivat hänen ainoat palkintopallisijansakin. Nuoremmasta Verstappenista povataan tulevaisuuden maailmanmestaria ja suurkuskia. Vaikka hän välillä aiheuttaa närää kanssakuskeissa, niin ei kukaan voi kieltää, etteikö poika olisi nopea.

Nico Rosberg, 2016 Singapore 

3. Nico Rosberg

Mestaruus tällä kaudella nostaisi Nico Rosbergia tällä listalla ylemmäksi, mutta tällä hetkellä hän joutuu tyytymään kolmanteen sijaan. Rosberg seuraa luonnollisesti isänsä Keken jalanjälkiä, joka oli ensimmäinen suomalainen F1-maailmanmestari. Nico on ohittanut Keken jo kaikissa muissa tilastoissa kuin maailmanmestaruuksissa. Nicolla on tällä hetkellä 22 osakilpailuvoittoa ja 51 palkintopallisijaa. Vain se kirkkain puuttuu. Josko tällä kaudella natsaisi?

Jacques Villeneuve, 1997 

2. Jacques Villeneuve

Jacques Villeneuven isä oli legendaarinen Gilles, joka muistetaan rämäpäisenä, rohkeana ja viihdyttävänä kuskina. Gilles voitti urallaan kuusi F1-osakilpailua ennen kuin menehtyi traagisesti Belgian osakilpailun aika-ajoissa vuonna 1982. Jacques oli silloin vain 11-vuotias. Poika ei isänsä kohtaloa pelännyt, vaan hyppäsi auton rattiin ja loi hienon uran F1:ssä. Jacques voitti urallaan maailmanmestaruuden vuonna 1997 ja yhteensä 11 osakilpailua.

Damon Hill, 1996 

1. Damon Hill

Damon Hillillä ei ollut ihan pieniä saappaita täytettävänään, sillä hänen isänsä Graham voitti kaksi F1-mestaruutta ja 14 osakilpailua. Damon hyppäsi kilpa-auton rattiin vasta 23-vuotiaana ja liittyi F1-sarjaan 31-vuotiaana. Mestaruuden hän voitti 36-vuotiaana, jota nykypäivänä pidettäisiin lähes ennenkuulumattomana. Toisin kuin monet aiemmin listalla olleet kuskit, Hill ei saanut apuja isältään uransa aikana, vaan joutui raivaamaan tiensä huipulle vaikeimman kautta. Graham ei koskaan nähnyt poikansa menestystä, sillä hän menehtyi lento-onnettomuudessa ennen kuin Damon oli edes ehtinyt aloittaa kilpailu-uraansa. Hillit ovat edelleen ainoa isä-poika –pari, joka on voittanut F1-mestaruuden. 

Tuoreimmat aiheesta

F1