Toppavaatteisiin piiloutunut Peter Nygård kuunteli uhrien kertomuksia pyörätuolissa – tällaista tuomiota syyttäjä vaatii

Syyttäjä vaatii kanadalaissuomalaiselle liikemies Peter Nygårdille, 83, 15 vuoden vankeustuomiota.

Seksuaalirikoksista syytetyn Peter Nygårdin tuomion lopullinen pituus on määrä kertoa Toronton oikeudessa torstaina. Keskiviikkona kuultiin uhrien yksityiskohtaisia kertomuksia, joissa toistuivat traumaattiset kokemukset.

Monet naiset kertoivat tapahtumien muuttaneen elämän suuntaa radikaalisti.

– Sydämeni särkyy, kun mietin, miten tämä suisti elämäni raiteiltaan, kuului erään naisen kertomus.

Mustaan takkiin, huppuun ja kasvomaskiin pukeutunut Nygård kuunteli oikeussalissa hiljaa uhrien lausuntoja pyörätuolissa istuen.

Syyttäjä esitti Nygårdille 15 vuoden vankeusrangaistusta. jossa on otettu huomioon Nygårdin jo telkien takana istuma aika.

– Kesti vuosikymmeniä ennen kuin nämä naiset saivat oikeutta, syyttäjä Neville Golwalla kertoo.

Nygårdin asianajaja Gerri Wiebe taas on pyytänyt tuomion lievennystä Nygårdin ikään ja heikkenevään terveyteen vedoten.

Vaatinut lykkäämistä useaan otteeseen

Tuomion lukemista on lykätty viime kuukausina useaan otteeseen. Lykkääntymistä ovat aiheuttaneet Nygård asianajajien irtisanoutuminen sekä syytetyn terveyssyihin vetoaminen.

Nygård on itse pyytänyt osallistumista oikeudenkäyntiin etäyhteydellä. Hän on itse kertonut, että oikeudenkäyntiin osallistuminen olisi hänelle henkilökohtaisesti vaarallista, kertoo Toronto Sun

Nygård tuomittiin jo viime syksynä neljään seksuaalirikoksia käsittelevään syytekohtaan, jotka ajoittuivat 1980-luvulta 2000-luvulle saakka. 

Kanadan tapahtumien lisäksi Nygårdia vastaan on nostettu syytteet myös Yhdysvalloissa.

Helsingissä syntynyt Peter (Pekka) Nygård nousi jo nuorena muotialan huipulle, ja eli vuosikymmeniä ulospäin loistokasta jetset-elämää. Syytösten tultua ilmi Nygårdin vuosia rakentunut naisten muotiin keskittynyt vaateimperiumi kuitenkin mureni. 

Nygårdin uhrien tarkka määrä ei ole tiedossa. Monet ovat kuitenkin arvioineet vyyhtiä jopa yhdeksi lähihistorian suurimmista seksuaalirikoskokonaisuuksista, joihin kuuluu myös alaikäisiä naisia.

Lue myös:

    Uusimmat