Peter Nygårdin tuomio luetaankin vasta ensi viikolla

Kanadalaissuomalaisen liikemiehen Peter (Pekka) Nygårdin, 83, tuomionluvussa kuultiin loppupuheenvuorot ennen tuomiota, joka luetaan perjantaina 2. elokuuta. 

Nygård on tuomittu syylliseksi neljän naisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syyttäjä vaatii hänelle 15 vuoden vankeustuomiota. 

Loppupuheenvuorot kuultiin Torontossa torstaina illalla Suomen aikaa. Tuomari antoi myös Nygårdille mahdollisuuden puheenvuoroon, mutta hänellä ei ollut sanottavaa. 

Nygård osallistui oikeuden istuntoon Zoomin välityksellä, nimellä "Pekka". 

Puolustus pyytää alle kahta vuotta

Puolustus pyrki puheenvuorossaan pienentämään tuomiota alle kahteen vuoteen sillä perusteella, että Nygård on ollut vangittuna jo 1009 päivää ja hän on huonossa kunnossa fyysisesti. 

Lisäksi puolustus pyysi pienempää rangaistusta Nygårdin teoista vedoten aiempiin tapauksiin, joissa seksuaalirikoksista tuomitut olivat saaneet pienemmät tuomiot kuin mitä Nygårdille vaaditaan.

Puolustuksen mukaan 15 vuotta olisi kohtuuton tuomio Nygårdin ikäiselle sairaalle miehelle. 

– Jossain vaiheessa jopa oikeudenmukaisuus muuttuu epäoikeudenmukaiseksi, puolustus perusteli. 

Puolustus vaati Nygårdille myös parempia olosuhteita kuin liittovaltion vankiloissa, joissa ei ole tarvittavia varusteita vanhalle ja sairaalle vangille. 

Tuomari päätti istunnon sanomalla, että hän haluaa tuomita Nygårdin mahdollisimman pian. Puolustus, tuomari ja syyttäjä pääsivät yhteisymmärrykseen ensi viikon perjantaista. 

Valamiehistö tuomitsi Nygårdin syylliseksi Torontossa viime marraskuussa, vaikka hän oli kiistänyt syytteet. Tuomion antamista on lykätty useaan otteeseen. 

Nygård on ollut vangittuna joulukuusta 2020 lähtien, jolloin hänet pidätettiin Winnipegin kodissaan sen jälkeen, kun hän sai syytteet yhdeksästä seksuaalirikoksesta New Yorkissa.

Fyysinen kunto heikko

Oikeudelle toukokuun alussa toimitetun lääketieteellisen raportin mukaan Nygård on laihtunut noin 13 kiloa pidätyksensä jälkeen ja painaa enää 74 kiloa. 

Nygård tarvitsee nyt pyörätuolia ja viettää 16–18 tuntia päivässä sängyssä. Hänellä on lääkitys virtsarakon ja eturauhasen ongelmiin, sekä korkeaan verenpaineeseen. Hänellä on vaikeuksia päästä vessaan ja joutuu käyttämään vaippoja. 

Nygård tuomittiin jo viime syksynä neljään seksuaalirikoksia käsittelevään syytekohtaan, jotka ajoittuivat 1980-luvulta 2000-luvulle saakka.

Nygårdia vastaan on nostettu syytteet myös Yhdysvalloissa Kanadan tapahtumien lisäksi. 

Helsingissä syntynyt Peter (Pekka) Nygård nousi jo nuorena muotialan huipulle. Syytösten tultua ilmi Nygårdin vaateimperiumi mureni. 

Nygårdin uhrien tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta monet ovat kuitenkin arvioineet vyyhtiä yhdeksi lähihistorian suurimmista seksuaalirikoskokonaisuuksista. 

Nygård hyväksikäytti myös alaikäisiä tyttöjä.

Lue myös:

    Uusimmat