Torstai on juhannusliikenteen vaarallisin päivä – huomioi ainakin tämä, jos liikut sähköautolla

6:19img
KATSO MYÖS: Autoliiton Teppo Vesalainen kertoo, mistä tunnistaa kuljettajan väsymyksen.
Julkaistu 19.06.2024 06:29
Toimittajan kuva

Mikael Mikkonen

mikael.mikkonen@mtv.fi

Juhannusliikenteen vaarallisin päivä on torstai, kertoo vakuutusyhtiö.

Torstaina juhannuksen menoliikenteen ruuhkissa peltikolarit ja parkkipaikkavahingot lisääntyvät noin 30 prosenttia verrattuna tavalliseen kesäkuiseen päivään. Asia ilmenee vakuutusyhtiö Ifin tilastoista.

Matkan keskeydyttyä joudutaan myös turvautumaan sijaisautoon noin viidennes tavallista useammin. Vahinkoja tulee eniten pääteillä, sillä ne ruuhkautuvat menoliikenteen vilkkaina tunteina torstai-iltapäivän ja -alkuillan aikana.

– Jos lähtöaikaa ei ole mahdollista aikaistaa tai myöhäistää pahimman ruuhkahuipun ulkopuolelle, kiire kannattaa ainakin jättää kotiin. Lähtöstressin kiristämät hermot, liian kova tilannenopeus ja jonossa ohittelu aiheuttavat ruuhkaliikenteessä vaaratilanteita, kertoo Ifin autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius tiedotteessa.

Myös moottoriteillä kannattaa varautua siihen, että tiellä on pysähtyneitä autoja.

– Lisäksi tien päällä voi olla harvinaisempia ajoneuvoja, kuten museoautoja, jotka liikkuvat hitaammin ja vaativat erityistä huomiota, Roselius muistuttaa.

Lue myös: Harrasteautolla liikenteeseen? Asiantuntija kertoo, mitä pitää huomioida

Alkoholi lisää ilkivaltaa

Suurin osa autovahingoista vähenee torstain menoliikenteen jälkeen juhannusviikonloppuna alle kesäkuun keskiarvon.

Edes sunnuntain paluuliikenteessä ei ole torstain kaltaista vahinkosumaa. Tosin eläinkolarit ja ilkivalta lisääntyvät paljon juhannusviikonloppuna, kertovat vakuutusyhtiön tilastot.

– Eläinkolarin riskiä lisää se, että juhannuksena autoillaan tavallista enemmän ilta- ja yöaikaan sekä ylipäätään alueilla, joilla eläimiä on enemmän. Eläimet liikkuvat eniten hämärän turvin auringonlaskun jälkeen, joten silloin kannattaa laskea ajonopeutta ja lisätä tarkkaavaisuutta, Roselius toteaa.

Alkoholin käyttö lisää usein ilkivaltaa. Autoille tehdäänkin eniten ilkivaltaa juhannuspäivänä, jolloin se lisääntyy noin 50 prosenttia peruspäivästä.

– Ilkivaltaa tapahtuu tyypillisesti baarien ja muiden illanviettopaikkojen läheisyydessä. Jos mahdollista, auto kannattaa parkkeerata hyvin valaistuun paikkaan etäämmälle baareista, Roselius vinkkaa.

Lue myös: Autoiletko kesälomalla Euroopassa – huomioi ainakin nämä asiat

Latausverkko kehittynyt

Ennen kuin lähtee juhannusreissuun, kannattaa varmistaa auton kunto. Auto kannattaa ennen lähtöä myös tankata tai ladata.

Kuluneen vuoden aikana latausverkosto on kehittynyt merkittävästi. Tämän vuoksi sähköautolla ruuhkiin joutumista ei tarvitse liikaa stressata.

– Viime tipassa lataamisen sijaan kannattaa toki varata tavallista enemmän puskuria akkuun siltä varalta, että juuttuu ruuhkaan. 

Roselius kuitenkin huomauttaa, että sähköautojen hinaaminen ajoakun loppumisen vuoksi on Ifin tilastojen perusteella hyvin harvinaista.

Lue myös: Liikuntarajoitteisen asiakkaan Teslasta puuttui jotain oleellista – myyjän mukaan 3 800 euron hutiostos olisi pitänyt tajuta ohjekirjasta

Näin nopeasti pyörä lähtee varkaan mukaan – lukko irtoaa minuuteissa

Poliisilta huolestuttava huomio: Laiton skuutilla kyyditseminen yleistynyt

Lue kaikki uusimmat liikenteeseen liittyvät uutiset!

Lähde: If-vakuutusyhtiö

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne