Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on avannut virallisesti kampanjansa ensi vuoden presidentinvaaleihin.
Floridan Orlandossa käynnissä olevassa kampanja-avauksessa Trump hehkutti tilaisuuden osallistujamäärää ja syytti tuttuun tapaansa "valemediaa" hänen kampanjatilaisuuksiensa koon vähättelystä.
Järjestäjien mukaan Floridan Orlandossa pidettävä kampanjatilaisuus on loppuunmyyty. Areenalle mahtuu 20 000 ihmistä.
Yleisö osoitti äänekkäästi suosiotaan huutaen "USA, USA!", kun presidentti astui lavalle.
Trump avasi kampanjapuheensa toistamalla populistisia teemojaan korruptoituneen eliitin syrjäyttämisestä ja vallan palauttamisesta kansalle. Hän kehui vuolaasti saavutuksiaan ja viittasi Yhdysvaltojen hyvään talouskehitykseen. Maan talous on Trumpin mukaan "maailman kateuden kohde".
Myös luvattoman maahanmuuton torjunta ja Venäjä-tutkinta saivat osansa Trumpin puheessa. Demokraattien entinen presidenttiehdokas Hillary Clinton sai hänkin edelleen täyslaidallisen niskaansa.
"Demokraatit eivät välitä Venäjästä"
Demokraattien aggressiivinen haukkuminen oli Trumpin polveilevan kampanjapuheen toistuva teema.
– Meidän radikaaleja demokraattivastustajiamme ajaa vihamielinen ennakkoluulo ja raivo. He haluavat tuhota teidät ja he haluavat tuhota meidän maamme, kuten tiedämme. Se ei ole hyväksyttävää, Trump latasi.
– Demokraatit eivät välitä Venäjästä, he välittävät vain omasta poliittisesta vallastaan, hän jatkoi.
Trump viittasi erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkintaan, jossa ei löytynyt näyttöä siitä, että Trumpin vuoden 2016 kampanja olisi syyllistynyt vehkeilyyn Venäjän kanssa. Mueller kuitenkin jätti auki kysymyksen siitä, syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen yrittäessään haitata tutkintaa.
– Muellerin raportilla me voitimme, ja nyt he haluavat uudelleentutkintaa, Trump sanoi ja syytti jatkoselvityksiä yrityksiksi syrjäyttää hänet.
– Viime kädessä he jahtaavat teitä, hän varoitti yleisöään.
Kampanja ollut jo pitkään käynnissä
Trumpin pyrkiminen jatkokaudelle on ollut selvää alusta lähtien ja käytännössä hän on käynyt uudelleenvalintakampaanjaansa jo pitkään.
Florida on yksi keskeisiä osavaltioita myös ensi vuoden presidentinvaaleissa. Trump kosiskeli yleisöä kutsumalla osavaltiota "toiseksi kodikseen".
Presidentti myös huudatti yleisöä kysymällä, kumpi iskulause sopisi paremmin hänen kampanjaansa: "Keep America Great" vai aiemmin tutuksi tullut "Make America Great Again"! Jälkimmäistä hän kutsui "hienoimmaksi teemaksi politiikan historiassa".
Huutoäänestyksen perusteella yleisö kuitenkin osoitti äänekkäämmin suosiotaan ensimmäiselle vaihtoehdolle.
Trump palasi myös edellisten vaalien keskeiseen kampanjalupaukseensa eli muurin rakentamiseen Meksikon rajalle. Jälleen syyttävä sormi osoitti demokraatteihin, jotka eivät ole suostuneet rahoittamaan muuria.
Trump vakuutti, että muuri syntyy joka tapauksessa, mutta hän on "muuttanut sen designia" ja siitä tulee "halvempi, suurempi ja paljon vahvempi".
– Rakennamme muurin, se etenee hyvin nopeasti, presidentti toisteli.
Kampanjalla selvästi aiempaa vahvemmat lihakset
Trumpin kampanjaa erottaa aiemmasta se, että hänellä on nyt huomattavasti vahvempi kampanjaorganisaatio tukenaan.
Trumpilla ei ole republikaanien joukossa varteenotettavia haastajia, ja puolue on tällä kertaa hänen tukenaan. Istuvan presidentin asemalla Trump saa kampanjaansa uskottavuutta, vaikka hän esiintyykin usein altavastaajan asemassa.
CNN:n teettämän tuoreen kyselyn mukaan 54 prosenttia yhdysvaltalaisista uskoo, että Trump tulee valituksi uudelleen, vaikka hänen suoriutumisensa muun kuin talouden osalta miellettiin pääosin negatiiviseksi. Vielä viime joulukuussa vastaavassa kyselyssä 51 prosenttia uskoi, että Trump häviää vaalit.
Monet kyselyt ennakoivat, että kisasta tulee tiukka. Asetelmaa on kuitenkin vaikea ennustaa, koska demokraattien sisäinen kisa on vielä pitkään käynnissä.
Trump on haukkunut kyselyjä "valegallupeiksi" ja hänen kampanjansa on mediatietojen mukaan erottanut useita työntekijöitä sen jälkeen kun kampanjan sisäiset kyselyt vuotivat julki. Kyselyistä ilmeni, että Trumpin suosio oli demokraattikilpailijoita heikompi useissa keskeisissä osavaltioissa.