Biden: "Politiikka ei saa koskaan olla kirjaimellinen taistelukenttä"

Bidenin mukaan Yhdysvalloissa ei pidä lähteä tielle, jossa vaalitaistoista tulee oikeita taisteluja.

Yhdysvalloissa poliittista tilannetta tulee rauhoittaa, presidentti Joe Biden sanoi maan entisen presidentin Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa tehdyn ampumisen jälkeen.

Biden korosti, että yhdysvaltalaiset eivät ole vihollisia keskenään, vaikka heillä voi olla erimielisyyksiä. Sen sijaan hän kuvailee heitä muun muassa naapureiksi, ystäviksi ja työtovereiksi.

Biden kommentoi ampumista virkahuoneestaan eli Oval Officesta käsin varhain maanantaina Suomen aikaa esitetyssä puheessa. Tämä oli vasta kolmas puhe, jonka Biden on pitänyt presidentin ikonisen työpöydän takaa.

Biden totesi puheessaan, että lauantaisessa vaalitilaisuudessa entistä presidenttiä ammuttiin ja siellä kuoli yksi Yhdysvaltain kansalainen, joka oli tullut paikalle tukemaan valitsemaansa ehdokasta. Bidenin mukaan Yhdysvalloissa ei pidä lähteä tielle, jossa vaalitaistoista tulee oikeita taisteluja.

– Politiikka ei saa koskaan olla kirjaimellinen taistelukenttä tai, Jumala varjelkoon, kuolemankenttä, hän sanoi.

Kaikilla vastuu liennyttää tilannetta

Presidentti tähdensi, että väkivallan tiellä on kuljettu aiemmin Yhdysvaltain historiassa. Hänen mukaansa väkivalta ei ole kuitenkaan koskaan ollut vastaus.

Biden mainitsi puheessaan lauantain salamurhayrityksen lisäksi erinäisiä viime vuosien tapauksia, joiden on niin ikään katsottu olleen esimerkkejä poliittisesta väkivallasta. Hän listasi muun muassa Trumpin kannattajien vuoden 2021 loppiaisena tekemän kongressitalohyökkäyksen, vaalivirkailijoiden pelottelun sekä edustajainhuoneen entisen demokraattipuhemiehen Nancy Pelosin aviomieheen kohdistuneen hyökkäyksen.

– Yhdysvalloissa ei ole sijaa tämänkaltaiselle väkivallalle, tai millekään väkivallalle, ikinä. Piste, ei poikkeuksia. Emme voi sallia sitä, että tällainen väkivalta normalisoituu, hän jatkoi.

– Riippumatta siitä kuinka voimakkaita vakaumuksemme ovat, ne eivät saa koskaan johtaa väkivaltaan.

Bidenin mukaan kaikilla osapuolilla on vastuu liennyttää tilannetta ennen syvästi polarisoituneita vaaleja. Marraskuisista presidentinvaaleista on nykyisten tietojen valossa tulossa Bidenin ja Trumpin uusintamittelö.

Lue myös:

    Uusimmat