Aktiivisuusrannekkeista uumoillaan joulun hittituotetta. Laitteet kertovat käyttäjälle ajantasaista tietoa terveydentilasta ja liikunnan vaikuttavuudesta.
Laitteet ovat yhdistettävissä muihin älylaitteisiin ja ne kertovat liikuntatietojen lisäksi käyttäjille paljon muutakin.
Aktiivisuusrannekkeen käyttö kannustaa seuraamaan kuntoaan ja hyvinvointiaan silloinkin, kun ei itse jaksaisi asiaa muistella. Laite kulkee mukana ja muistuttelee itsestään.
– Se softa näytti tosi kivalta. Sieltä tuli erilaisia tällaisia kivoja ehdotuksia ja anekdootteja pitkin päivää, Olli Laiho kertoo käyttäjäkokemuksistaan.
Laite muistuttaa omien asetusten mukaisesti, jos tiettynä ajankohtana omat liikunta- tai lepotavoitteet eivät ole toteutuneet ja kehottaa liikkeelle. Peruslaitteiden toiminta perustuu liikkeen seurantaan kiihtyvyyssensorilla. Laite tulkitsee esimerkiksi liikkumattomuuden yöllä syvässä unessa nukkumiseksi.
Ihon läpi mitataan jopa syödyt kalorit
Useiden ei valmistajien laitteissa toiminnot vaihtelevat askelmittauksesta ja sykemittauksesta unenlaadun seurantaan. Kehittyneimmät älylaitteet mittaavat myös esimerkiksi munuaisten toimintaa, verensokeria ja syödyn ravinnon kalorimäärää ihon läpi.
– Eivät pelkästään aktiiviliikkujat tai himourheilijat vaan ihan kaiken tyyppiset ihmiset haluavat seurata aktiivisuuttaan, jos ei muuten niin mielenkiinnosta, kertoo Expert ASA OY:n tuotespesialisti Ville Laakso.
Vasta vuoden Suomen markkinoilla olleista aktiivisuusrannekkeista ei ole vielä tutkimustietoa, mutta liikuntateknologian vaikutuksia yleisesti on tutkittu.
Moni kyllästyy aikuisten leluun
Lehtori Panu Moilanen Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta on ollut mukana tutkimassa teknologian vaikutuksia ihmisten liikunta-aktiivisuuteen.
– Siitä tulee sellainen peli tai leikki. On mukava katsella, että montako askelta on tullut Se lisää sitä aktiivisuutta alussa, kun se tuote on otettu käyttöön, mutta näyttäisi siltä, että siihen tietyllä tavalla kyllästytään, Moilanen kertoo.
Laitteilta haluttaisiin Moilasen mukaan enemmän ohjeistusta ja palautetta, kuin ne nykyään tarjoavat.
Moilanen arvioi, että laitteita on ainakin 100 000- 200 000 tai enemmänkin suomalaisten käytössä.
Tutkimusta jatketaan terveysteknologian ja pelillisyyden yhdistämiseksi sekä lisäpalveluiden tarjoamiseksi.
Käyttäjät uskovat aktivoivaan voimaan
– Kyllä siitä tulee kaveri, koska tämän kanssa minä myöskin nukun. Laite näyttää minulle, kuinka syvässä unessa olen ollut ja kuinka pitkään olen nukkunut ja onko se minun ikäiselle sopiva määrä,, aktiivisuusrannekkeen käyttäjä Olli Laiho kertoo.
Laiho kertoo, että ainakin hänen tulee puolen vuoden aktiivikäytön jälkeen lähdettyä useammin liikkumaan rannekkeen ansiosta.
– Kyllä sitä on tullut lähdettyä senkin takia, että saa ne pisteet siellä sitten kohdilleen ja päivän tavoitteen täyteen, Laiho sanoo.