Ilmansaasteet heikentävät suoriutumista matemaattisten aineiden ylioppilaskokeissa, esittää tutkimus.
Tutkija Marko Korhosen mukaan tulokset korostavat, että ilmansaasteiden vähentämisellä on tärkeä merkitys myös maissa, joissa on verrattain vähän ilmansaasteita.
Ilmansaasteet heikentävät suoriutumista matemaattisten aineiden ylioppilaskokeissa, käy ilmi Oulun yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.
Lue myös: Ilmansaasteet tappavat miljoonia ihmisiä joka vuosi – tutkimusprofessori kertoo miksi
Tutkimuksessa Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijat selvittivät, miten hyvin lyhytaikaiset altistumiset ilmansaasteille vaikuttivat opiskelijoiden suoriutumiseen ylioppilaskirjoituksissa Suomessa vuosina 2006–2016.
Erityisesti matemaattisten aineiden kokeissa suoriutuminen heikkeni, kun pienhiukkaspäästöt koulun lähiympäristössä vähänkin kohosivat. Tutkimuksen mukaan yhden yksikön nousu alle 2,5 mikrometrin kokoisten pienhiukkasten pitoisuudessa heikensi matemaattisessa kokeessa opiskelijan suoriutumista noin 0,13 prosenttiyksikköä, kun tuloksia verrattiin suoritukseen samankaltaisessa kokeessa alhaisemman pienhiukkaspitoisuuden vallitessa.
Päästöjen määrän kasvu ei vaikuttanut kielellistä taitoa mittaavien kokeiden menestykseen. Myöskään sukupuolten välillä ei havaittu eroa.
Aineisto 10 vuoden ajalta
Tiedotteen mukaan tutkijat yllättyivät siitä, että myös Suomessa, missä on verrattain vähän ilmansaasteita, pienhiukkaspitoisuuden kasvamisella on merkittäviä vaikutuksia ylioppilaskirjoituksissa suoriutumiseen.
– Tulokset korostavat, että ilmansaasteiden vähentämisellä on tärkeä merkitys myös maissa, kuten Suomi, joissa ilmansaasteiden tasot pääsääntöisesti noudattavat Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksia, yliopistotutkija Marko Korhonen sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Tutkimus: Ilmansaasteet tupakkaa ja alkoholia pahempi uhka terveydelle – nämä ovat maapallon pahimmat paikat
Tutkimuksen ensisijainen aineisto on peräisin Tilastokeskuksesta ja se sisältää tiedot kaikista Suomessa suoritetuista ylioppilastutkinnoista keväästä 2006 syksyyn 2016.
Aineisto yhdistettiin Ilmatieteen laitoksen mittausasemilta saatuihin tietoihin ilmansaasteiden määrästä ylioppilaskokeiden aikana niiden suorittamispaikan läheisyydessä.