C Moren selostaja Tuomas Virkkunen ruotii Barcelonan moninaisia ongelmia.
Ennen Barcelonalle riitti, kun Marc-Andre Ter Stegen nappasi pari gameseiveriä peliin ja LIonel Messi teki taikojaan, jos peli ei joukkueella kulkenut. Enää ei riitä sekään, Barcelona on sekaisin sekä kentällä että sen ulkopuolella.
On vaikea sanoa koska Barcelona olisi ollut viimeksi näin sekasortoisessa tilassa kuin tällä kaudella. Ehkä täytyy mennä ajassa taaksepäin lähes parikymmentä vuotta aina Louis Van Gaalin ja seurapresidentti Joan Gaspartin aikaan (2000-2003).
Gaspartia pidetään yhtenä huonoimmista presidenteistä mitä Barcelonalla on ollut. Hän käytti 2,5 vuoden aikana 150 miljoonaa euroa kuuteentoista eri pelaajaan ja "rakensi" totaalisen epätasapainoisen joukkueen. Hänen aikanaan peräti kuusi varapresidenttiä erosi protestina Gaspartin johtamiselle.
Kuulostaako tutulta? Kyllä, nykyinen presidentti Josep Maria Bartomeu on tehnyt lähes identtisiä peliliikkeitä paitsi että hänen aikanaan vuodesta 2014 lähtien pelaajia on hankittu 25 ja rahaa järkyttävän paljon enemmän. Pelkästään Griezmannin, Coutinhon ja Dembeleen hankintoihin meni yli 400 miljoonaa.
***
Bartomeun ongelma on aina ollut se että hän on enemmän bisnesmies kuin "seuran" mies. Edeltävän presidentin Sandro Rosellin (vastikään vankilasta vapautunut korruption vuoksi) aikana Barcelona alkoi siirtyä aikaan, jossa suuret tähdet ja paitamyynnit ajoivat perinteiden ohi.
Bartomeu jatkoi samalla linjalla. Hänen aikakautensa alku sai kuitenkin lentävän lähdön, kun Luis Enrique luotsasi Barcelonan triplaan keväällä 2015. Viimeistään Neymarin myynnistä alkoi loputon suo, johon hän tänä keväänä upposi. Ymmärtämättä toki välttämättä tätä itse.
Ernesto Valverde ei ollut oikea mies luotsaamaan Barcaa. Mestaruuksia tuli, mutta "Olimpico" ja "Anfield" ovat sanat, jotka muistetaan Valverden ajasta.
Silti, tapa miten Bartomeu ja hänen staffinsa hoiti miehen erottamisen oli niin alhainen, ettei kukaan ansaitse sellaista. Mutta se olikin vasta alkua kaikille skandaaleille, joille ei ole loppua tullut.
Bartomeu ei tullut puolustamaan julkisesti joukkuetta, kun koronan iskettyä heitä syytettiin mediassa ahneiksi palkanalennuksista kieltäytymisen takia. Tosiasiassa kyse oli vain joukkueen ja hallituksen neuvotteluista.
Bartomeun lanseeraama lokakampanja tuli myös julki. Hän oli palkannut mediayhtiön kritisoimaan sosiaaliseen mediaan joukkueen suurimpia tähtiä (Messi, Pique, Suarez etc.), jotta hänen oma imagonsa näyttäisi kaikkien rakastamien pelaajien rinnalla paremmalta. Yksi pidetyistä, suhteellisen tuore hankinta Arthur, vaihdettiin Pjaniciin kaupassa, jossa ei ollut mitään järkeä. Paitsi, taloudellisella puolella, koska Barcelonan piti tasailla tilejä Uefan Financial Fair Play-sanktioiden pelossa.
***
Homma on räjähtänyt käsiin viimeisen puolen vuoden aikana. Niin pahasti, että jopa Messi on ottanut urallaan ennennäkemättömän lähestymiskannan ja kritisoinut suoraan tai epäsuorasti Bartomeuta ja nykyistä hallitusta. Blaugranan fanit ympäri maailman odottavat uutta aikaa, mutta seuraavat vaalit ovat vasta vuonna 2021.
He myös odottavat ja toivovat kädet ristissä, että Bartomeu ymmärtäisi tehdä sen minkä Gaspartkin lopulta osasi – erota itse.