Verkossa tapahtuvaa groomingia eli seksuaalista nettihoukuttelua voidaan torjua lisäämällä lasten ja nuorten tietoa ilmiöstä, esittää tuore väitöstutkimus.
Tiedotteen mukaan netinkäytön tuntuvan rajoittamisen sijaan lapsia ja nuoria pitäisi opettaa tunnistamaan vaarallinen verkkokäyttäytyminen.
Tiedon lisääminen on tärkeää myös siitä syystä, että aika, jolloin poliisin tai esimerkiksi vanhemman tulisi puuttua tilanteeseen, on hyvin lyhyt. Nettihoukuttelun kannalta kriittisiä tilanteita, kuten uhrin kuvan tai puhelun pyytämistä, tapahtuu todennäköisimmin ensimmäisen viiden aktiivisen yhteydenpitopäivän sisällä.
– Lapsia ja nuoria tulisi opettaa jo varhaisessa vaiheessa tekemään vastuullisia päätöksiä verkossa. Tärkeää on levittää tietoutta esimerkiksi siitä, ettei nettihoukuttelu aina suoraan näyttäydy sopimattomina fantasioina, tutkija Manja Nikolovska sanoo tiedotteessa.
Tutkijan mukaan kasvavaa grooming-ilmiötä tarkastellaan usein muualla kuin verkossa tapahtuvan rikollisuuden teorioiden avulla, eikä nettihoukuttelun vaiheita kyetä kuvaamaan tarpeeksi tarkasti.
Nikolovska sanoo, että vanhat mallit eivät ota huomioon niitä erityispiirteitä, joita internet tuo rikollisuudelle ja lasten seksuaaliselle houkuttelulle.
– Seksuaalisen nettihoukuttelun vaiheita ja syitä ei voida kuvata tarpeeksi syvällisesti vain vanhoihin teorioihin peilaten. Riittävä empiirinen näyttö voi auttaa valottamaan ilmiötä ja sen syntyä tarkemmin, Nikolovska huomauttaa.
Hänen mukaansa tulevaisuudessa tutkimuksessa tulisi keskittyä kokonaisuuteen sen sijaan, että huomio kiinnitetään hyväksikäyttäjän poikkeavaan psykologiaan ja verkkoympäristön mahdollistamaan informaation muokkaamiseen erillisinä ilmiöinä.
Nikolovskan tietojenkäsittelytieteen väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestettiin tänään Jyväskylän yliopistossa.