Turkin presidentin lausunto siitä, että Turkki voisi hyvinkin olla valmis näyttämään vihreää valoa Suomen Nato-jäsenyydelle, mutta punaista Ruotsille, herättää kysymyksiä Suomenlahden molemmin puolin.
Turkin suunnalta on viime aikoina yllätetty jos jonkinnäköisillä lausunnoilla. Viimeisin lausunto lupasi hyvää Suomelle, mutta ei niinkään Ruotsille.
Viime kuukaudet on toitotettu miltei kyllästymiseen saakka sitä, miten Natoon kuljetaan yhdessä rinta rinnan ja miten Natossa luotetaan avointen ovien politiikkaan.
Käytännön toteutus, se tuppaa pitkittymään ja mutkistumaan aina vain.
Ruotsin TV4:n politiikan toimittajan Ann Tibergin mukaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin lausunto on herättänyt huolta ja kärjistänyt keskustelua kahdella tavalla.
– Osa kysyy, ovatko ruotsalaispoliitikot tehneet huonoa työtä ja hoitaneet Nato-prosessia huonosti. Osa taas on sitä mieltä, että on samantekevää, mitä tehdään, sillä Ruotsi on osa suurempaa peliä.
Tällä Tiberg viittaa Turkin tuleviin toukokuisiin vaaleihin. On spekuloitu paljon, että Erdogan pyrkii Nato-keskustelun avulla kääntämään katsetta pois maan todellisesta tilanteesta, kuten hyperinflaatiosta.
Mitä kaikkea presidentillä oikein mielessä onkaan, sitä tuskin tietää kukaan muu kuin mies itse.
– Erdogan on keskellä vaalitaistelua, joten meidän toimittajien on alettava opiskella Turkin sisäpolitiikkaa, jotta pysyisimme kärryllä.
– Olen sanonut, että lillumme keskellä myrkyllistä lientä, joka koostuu erilaisten maiden sisä- ja ulkopoliittisista aineksista, mutta tulkitsen varovasti, että Turkin sisäpolitiikassa ikävä asenne Ruotsia kohtaa näyttää kannattavan.
Lue myös: Haavisto Erdoganin puheista: Nato-yhteistyö Ruotsin kanssa jatkuu – "Turkin kanssa ollaan menty prosessissa eteenpäin"
Katse kääntyy Vilnaan
Osa turkkilaisista kannattaa Erdoganin Nato-politiikkaa. Moni turkkilainen on esimerkiksi loukkaantunut, kun aiemmin tässä kuussa Ruotsissa suurlähetystön edessä poltettiin Koraani. Tämän jälkeen Turkissa on nähty Ruotsin lipun polttaminen.
Erdoganin uhitteleva puhe on tarkoitettu ennen kaikkea omalle kansalle, mutta myös muille.
– Erdogan tietää tasan tarkkaan, että hänen lausuntojaan kuunnellaan tarkalla korvalla myös Brysselissä, Washingtonissa ja Moskovassa, joten Erdogan pelaa monta peliä yhtä aikaa, Tiberg selittää.
Moni asiantuntija on arvioinut, että ennen Turkin vaaleja on turha odottaa etenemistä ratifiointipolulla. Vaikuttaa siltä, että kaikki toivo on asetettu heinäkuiseen Vilnan huippukokoukseen.
– Uskoisin, että Suomen ja Ruotsin neuvottelut pyörähtävät tosissaan käyntiin jossain Turkin vaalien ja huippukokouksen välillä.
Kaikki eivät kuitenkaan ole edes näin optimistisia.
– Kuulen myös pessimistisempiä näkemyksiä siitä, että tämä voi kestää paljon kauemmin. On sanottava suoraan, että tämä ei ole pelkästään Ruotsin asia. Muidenkin on toimittava.