Turkistarhoilla ammuttiin reilut 400 lintua lintuinfluenssan patoamiseksi – lähes 10 000 poikkeusluvasta käytettiin vain murto-osa

Lintujen metsästyksen poikkeuslupia lintuinfluenssatilanteen suitsimiseksi käytettiin reilut 400, kertoo Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Ohto Salo.

Suomen riistakeskus myönsi heinäkuun lopulla turkiseläintarhojen läheisyyteen poikkeuksellisen määrän, lähes 10  000 poikkeuslupaa lintuinfluenssan aiheuttamien vahinkojen estämiseksi.

Riistapäällikön mukaan vajaan viikon kestänyt metsästyskausi meni odotusten mukaisesti, ja tarhakohtaiset pyyntimäärät olivat pieniä. Poikkeusluvan nojalla lintuja ammuttiin kahdellakymmenellä turkistarhalla, Salo kertoo.

Riistakeskuksen poikkeuslupa koski nimenomaan rauhoittamattomia lintuja. Salo kertoo, että eniten tapettiin naakkoja, variksia ja harmaalokkeja. Merilokkeja, kesykyyhkyjä ja räkättirastaita ei ammuttu ollenkaan.

Hyödynnettyjen poikkeuslupien määrät jäivät pieniksi verrattuna myönnettyjen lupien määrään. Riistakeskus oli asettanut ehtoja luvan käyttämiselle.

– Ymmärrän asian itse niin, että kun jossain aletaan ampua lintuja, ne kaikkoavat alueelta. Pelotevaikutus on suuri, Salo kertoo.

Turkiseläimet ja luonnonlinnut pidettävä erillään

Riistapäällikkö kertoo myös, että lintujen ampuminen on vasta äärimmäinen keino ratkaisuksi tilanteeseen. Pääperiaate on pitää turkiseläimet ja luonnonlinnut erillään, jotta ne eivät pääse tekemisiin keskenään.

– Tarhat käyttävät esimerkiksi lintuverkkoja ja äänikarkotteita, myös muita eläinten suojaustapoja. Ampumiseen lähdetään vasta, kun muut keinot on käytetty, hän kertoo.

Ruokaviraston mukaan myönnetyt luvat olivat ylimitoitettuja. Salon mukaan tämä otettiin riistakeskuksella huomioon ja lintumääriä vähennettiin tämän vuoksi.

Lintujen metsästyskausi on alkamaisillaan. Esimerkiksi sepelkyyhkyn metsästys alkaa torstaina. Metsästäjien tulee kuitenkin ottaa huomioon leviävä lintuinfluenssa.

Suomen riistakeskus arvioi heinäkuussa myönnetyn poikkeuslupamäärän olevan riittävä torjumaan vahinkoja.

– Onko leviäminen ehkäisty? Siitä on vaikea sanoa mitään, Salo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat