Turkki yllättää jälleen uusilla vaatimuksilla – "Sopimus ei ole tämän asian loppu"

Turkin ulkoministeri Cavusoglu toukokuussa 2022.
Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu esitti Suomelle ja Ruotsille uusia vaatimuksia tänään turkkilaisen tv-kanavan haastattelussa.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 04.07.2022 22:34

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Turkki asetti maanantaina uusia vaatimuksia Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun mukaan Turkilla on kaksi tavoitetta: maan terroristijärjestöiksi luokittelemien tahojen aktiviteettiin puuttumisen sekä asevientikiellon kumoaminen.

– Suomen ja Ruotsin on päivitettävä terrorismin torjuntaa ja puolustusteollisuutta koskevia lakejaan. Allekirjoittamamme yhteisymmärryspöytäkirja on erittäin hyödyllinen näille maille. Ruotsi ja Suomi sitoutuvat siinä täysimääräiseen yhteistyöhön Turkin kanssa terrorismin torjunnassa ja ne sitoutuivat myös asevientikiellon ja rajoitusten purkamiseen ja yhteistyön lisäämiseen, hän sanoi turkkilaisen tv-kanavan haastattelussa Daily Sabah -lehden mukaan.

Cavusoglun mukaan Turkin tuki Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle ei ole vielä lopullinen.

– Sopimus ei ole tämän asian loppu, Suomen ja Ruotsin on nyt pidettävä lupauksensa, ulkoministeri sanoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:56img

Turkki toimii vastahankaisesti, koska se testaa saamaansa valtaa.

Asevientirajoitusten purkaminen puhuttaa

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) sanoi Uuden Suomen haastattelussa kesäkuun alussa suoraan, että Sanna Marinin (sd) hallituksen pitäisi tarkastella asevientilupia Turkkiin.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) on vihjannut samaan suuntaan, joskin vain korostamalla lupien poliittista harkinnanvaraisuutta.

 Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on pyöritellyt asekaupan rajoituksia Ylellä siitä näkökulmasta, että Suomen Nato-jäsenyys voisi muuttaa asevientiin liittyvää ajattelua.

Sen sijaan esimerkiksi hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Pia Lohikoski on katsonut, että "Suomen on pidettävä linjansa, eikä myöntyä aseviennin höllentämiseen tai kurdipakolaisten luovuttamiseen".

Lue lisää: Historiallinen Nato-päivä – näin MTV Uutiset seuraa tiistain tapahtumia

Lue lisää: Antti Kaikkonen seuraavista Nato-askelista: Suomi on varautunut mutkiin matkassa, mutta heitteille ei olla jäämässä – "Kyllä meillä ihan hyvä ja turvallinen tilanne on"

Tuoreimmat aiheesta

Nato