Turvakodeissa panostetaan tänä vuonna lapsien parempaan auttamiseen ja kohtaamiseen, kertoo turvakodeista vastaava Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sen teettämän kyselyn mukaan lapsilla oli viime vuonna turvallinen olo turvakodeissa, mutta omista asioista puhuminen koettiin välillä vaikeaksi.
Palautteen pohjalta turvakodit keskittyvät tänä vuonna parantamaan lasten kohtaamista.
– Turvakotien henkilöstöä koulutetaan lasten kohtaamisessa ja myös erilaisten yksilötyössä sovellettavien menetelmien käyttämisessä. Lisäksi tavoitteena on varmistaa, että jokaisella lapsella on turvakodissa omatyöntekijä turvakotijakson aikana, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jukka Mäkelä tiedotteessa.
Turvakotien lapsiasiakkailta kysyttiin palautetta hymynaamojen avulla turvakotijakson jälkeen. Lapset antoivat hymynaaman useimmin (91 prosenttia vastaajista) turvallisuudentunteesta, ja suurin osa vastaajista koki saaneensa apua turvakotijaksosta (74%). Sen sijaan omista asioista puhuminen koettiin toisinaan vaikeaksi (64%). Lapsivastaajia oli lähes 270.
Perhepaikkojen määrä kasvaa tänä vuonna
Turvakotien aikuisilla asiakkailla oli pääsääntöisesti turvallinen olo turvakodeissa viime vuonna, selviää THL:n tilaamasta kyselystä. Turvakodit saivat parhaat arviot turvallisuuden tunteesta, turvakotien sijainnista ja palvelun luottamuksellisuudesta. Asiakkaiden antama kokonaisarvio turvakodeista oli erittäin hyvä (4,7/5).
Palautteen perusteella eniten kehitettävää on tiedon lisäämisessä turvakotipalveluissa.
Turvakodit auttavat erityisesti perheväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita ihmisiä ja perheitä. Turvakodit tarjoavat ympärivuorokautista turvattua asumista ja kriisiapua.
Tänä vuonna turvakotien perhepaikkojen määrä kasvaa 202 paikkaan, kun aiemmin niitä oli 179. Paikkoja lisätään Keski-Suomessa, pääkaupunkiseudulla ja Kymenlaaksossa. Uusi seitsemänpaikkainen turvakoti avataan Äänekoskelle.
Toissa vuonna turvakodeissa oli yli 4 300 avuntarvitsijaa, joista aikuisia oli lähes 2 300 ja lapsia 2 000. Suurin osa turvakotien aikuisista asiakkaista on naisia, joita oli 2 100. Miehiä turvakodeissa oli 135.