Tutkija: Isisiin rekrytoidaan tuttavapiireistä – "julkisellakin paikoilla kannustetaan"

Isis-kuvituskuva-3 ISIS Turkki Syyria
Kuvituskuvaa.Lehtikuva / AFP
Julkaistu 14.01.2015 17:10

MTV UUTISET–STT

Suomeen ei juuri kohdistu äärijärjestö Isisin suoraa ja keskitettyä rekrytointitoimintaa, arvioi tutkija Juha Saarinen.

Jihadismin tutkimukseen erikoistunut Saarinen sanoo, että Suomessa uusia jäseniä yrittävät todennäköisemmin etsiä jo radikalisoituneet henkilöt.

Rekrytointia tehdään Finnish Middle East Consulting Groupille työskentelevän Saarisen mukaan todennäköisimmin omassa lähipiirissä. Se kohdistuu ihmisiin, jotka tiedetään samanmielisiksi tai poliittisilta näkemyksiltään sopiviksi.

– Suomessa ja maailmalla on nähty, että henkilöt, jotka ovat jo liittyneet Islamilaiseen valtioon oma-aloitteisesti pyrkivät tuomaan lähipiiriään jäseniksi tai radikalisoimaan heitä lähtömaissaan.

Supon ylitarkastajan Tuomas Portaankorvan näkemys on samansuuntainen.

– Enimmäkseen kannustamiset ja kehotukset tapahtuvat pienissä kaveri- ja tuttavapiireissä. Mutta tiedämme kyllä, että julkisillakin paikoilla tapahtuvaa kannustamista on.

Portaankorva sanoo, että raskaasti organisoitua värväämistä ei Suomessa tapahdu.

Epäammattimaista

Suomessa rekrytointitoiminta on Saarisen arvion mukaan moniin suurempiin maihin verrattuna pienimuotoista ja epäammattimaista.

– Suomeen ei esimerkiksi juuri ole kohdistunut ammattimaisesti tehtyä korkeatasoista propagandaa lukuun ottamatta yhtä suomalaistaistelijan esiintymistä videolla.

Internetin kautta rekrytointipropagandaa tosin levitetään laajemmalle.

– Keskustelufoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa henkilöt, jotka ovat liittyneet Islamilaiseen valtioon ja matkustaneet konfliktialueille saattavat kirjoitella viestejä ja sitä kautta rohkaista ihmisiä tulemaan.

Sanomalehti Pohjalainen uutisoi keskiviikkona epäilyistä, joiden mukaan nuoria vaasalaismuslimeja oli yritetty rekrytoida Isisin riveihin ovelta ovelle. Saarinen pitää tällaista värväämistä epätodennäköisenä ja tehottomana. Portaankorva arvioi, että yksittäistapauksena toimintaa ei voi pitää mahdottomana, mutta yleistä se ei missään tapauksessa ole.

Saarisen mielestä Suomessa tulisi kiinnittää huomiota henkilöihin, jotka ovat valmiita edistämään Isisin asiaa väkivallattomilla tavoilla kuten rohkaisemalla uusia jäseniä. Isisin kohderyhmää ovat etupäässä radikalisoituneet nuoret sunnimuslimit, mutta etnisellä taustalla ei Saarisen mukaan ole järjestölle juuri väliä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa