Tutkija: Väkivaltaisten mellakoitsijoiden armahdus ikävä yllätys monille republikaaneillekin

LK 23.1.2025 Mellakkapoliisi työnsi Donald Trumpin kannattajajoukkoa taaksepäin sen jälkeen, kun se oli rynnäköinyt Capitolin rakennukseen Washingtonissa Yhdysvalloissa 06. tammikuuta 2021.
Mellakkapoliisi työnsi Donald Trumpin kannattajajoukkoa taaksepäin sen jälkeen, kun se oli rynnäköinyt Capitolin rakennukseen Washingtonissa Yhdysvalloissa 06. tammikuuta 2021.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 23.01.2025 17:14

MTV UUTISET – STT

Väkivaltaisten mellakoitsijoiden armahdus on ollut ikävä yllätys jopa monille republikaaneille Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin antama laaja-alainen armahdus vuoden 2021 loppiaismellakasta tuomituille on yllättänyt myös monet hänen liittolaisensa republikaanien riveissä.

Trump oli lupaillut etukäteen armahtavansa monet mellakasta tuomitut, mutta yleisenä odotuksena oli, että hän käyttäisi tapauskohtaista harkintaa väkivaltaisista rikoksista tuomittujen kohdalla. 

Tällaisesta lähestymistavasta oli julkisuudessa puhunut esimerkiksi Trumpin varapresidentti J. D. Vance.

Tuore presidentti kuitenkin meni armahtamisessa lähes niin pitkälle kuin mahdollista. Hän armahti heti ensimmäisenä päivänään noin 1 500 mellakasta tuomittua. 

Ilman täyttä armahdusta jäi vain 14 raskaista rikoksista tuomittua henkilöä, ja heidänkin tuomioitaan Trump lievensi niin, että he pääsivät vankeudesta.

– Useimmilla oli sellainen ajatus ja mielikuva, että se olisi yksi tapaus kerrallaan, ei kaikkia kerralla. Siinä mielessä tämä oli pieni yllätys, koska mukana oli esimerkiksi poliiseihin kohdistetusta väkivallasta tuomittuja, sanoo tutkijatohtori Niko Heikkilä Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

Armahduksen laajuus tuli yllätyksenä jopa joillekin Trumpin avustajille, ja NBC:n mukaan päätös tehtiin vasta juuri ennen presidentin astumista virkaansa.

Republikaaneille kiusallista

Heikkilä huomauttaa, että Trumpin teot ovat ristiriidassa sen kanssa, että hän lupasi vaalikampanjassaan ja virkaanastujaispuheessaankin palauttaa lain ja järjestyksen.

– Republikaaneilla voi olla vähän vaikea suhtautua tähän. Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen, mutta sitten samalla tässä osalla tuomituista oli muun muassa poliisiin kohdistuvaa väkivaltaa, Heikkilä toteaa.

– On tämä siinä mielessä ristiriitaista. Miten esimerkiksi republikaanit yrittävät tätä puolustella, siinä voi olla vähän tekemistä.

Republikaanien riveistä on kuulunut joitain soraääniä. Puolueen pitkäaikaisista tervaskannoista esimerkiksi senaattori Mitch McConnell ja takavuosina edustajainhuoneen puhemiehenä toiminut Newt Gingrich ilmaisivat olevansa tyytymättömiä väkivallasta tuomittujen armahduksiin.

– Haluammeko todella päästää kaduille ihmisiä, jotka eivät ole hyvittäneet tekojaan, Gingrich sanoi NBC:lle.

Republikaaninen kongressiedustajista Dan Newhouse totesi CNN:lle, että armahdus on "keskisormen näyttämistä" poliisien työtä kohtaan. 

Newhouse kuuluu niihin republikaaneihin, jotka äänestivät loppiaismellakan jälkeen Trumpin virkasyytteen puolesta.

Monet republikaanit ovat välttäneet kommentoimasta armahduksen laajuutta suoraan. Trumpin vankimmat tukijat, kuten senaattori Tommy Tuberville, ovat antaneet sille täyden tukensa.

Heikkilä ei usko, että Trump juuri joutuu maksamaan päätöksestään poliittista hintaa, vaikka se herättääkin kritiikkiä.

– Republikaanipuolue on aika vahvasti Trumpin hallussa. Vaikka pientä kritiikkiä saattaa tulla, ihmiset sitten pikku hiljaa menevät kuitenkin tämän mukana. Myös ne republikaanien johtohahmot, jotka saattavat olla vähän epäluuloisia näin suurta armahdusta kohtaan.

Kansa jakautunut

Mellakka loppiaisena 2021 syntyi, kun silloisen istuvan presidentin Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressitalolle Washingtonissa estääkseen Joe Bidenin presidentinvaalivoiton vahvistamisen. 

Trump ei ollut hyväksynyt vaalitappiotaan Bidenille ja kehotti kannattajiaan taistelemaan.

Trump on sittemmin kuvaillut mellakasta tuomittuja kannattajiaan "panttivangeiksi".

Yhdysvaltalaisten näkemykset armahdukseen laajemmin jakautunevat paljolti sen mukaan, miten he ovat kongressitalon mellakkaan yleisesti suhtautuneet, Heikkilä arvioi. Yhdysvallat on tässäkin asiassa syvästi jakautunut.

Demokraatit ja myös osa republikaaneista piti loppiaismellakkaa isona asiana ja uhkana demokratialle. Merkittävä osa republikaaneista kuitenkin uskoo vuoden 2020 presidentinvaalien olleen vilpilliset ja piti mellakkaa oikeutettuna.

– Miten tämä (armahdus) ymmärretään, suhtautuu siihen, kuinka isona uhkana ja kuinka dramaattisena tilanteena ihmiset sitä pitivät, Heikkilä sanoo.

Hyväksyntää ääriliikkeille

Armahdus saattaa myös antaa lisäpontta ääriliikkeille, kuten äärioikeistolaisille Proud Boysille ja Oath Keepersille, jotka olivat mukana kongressitalon mellakassa.

Proud Boysin entinen johtaja Enrique Tarrio tuomittiin 22 vuodeksi ja Oath Keepersin johtaja Stewart Rhodes 18 vuodeksi vankeuteen, mutta heidät molemmat armahdettiin nyt. 

Poliittisen väkivallan hinta jäi siis varsin pieneksi.

Heikkilän mukaan Proud Boys ja Oath Keepers pitivät matalampaa profiilia Bidenin presidenttikaudella. Nyt Trumpin armahdus voi antaa heidän toiminnalleen uutta pohjaa.

– Heidän toimintansa on ylimmältä taholta osittain ainakin hyväksyttyä, varmaan sellaista ajattelua se siellä herättää. Organisoidutaan uudelleen, järjestäydytään uudelleen, ja ollaan Trumpin tukena sitten eri tavoilla.

Lue myös:

"Sain armahduksen beibi!" – Trumpin armahdukset loppiaismellakasta tuomituille otettiin vastaan vaihtelevasti

Huomasitko? Näissä kohdissa Joe Biden ja Kamala Harris eivät antaneet aplodeja Trumpille virkaanastujaisissa

Biden armahti viime hetkellä perheenjäseniään ennakkoon

Tuoreimmat aiheesta

Donald Trump