Presidentti Donald Trumpin tuore päätös armahtaa tavalla tai toisella kaikki kongressitalon mellakoihin vuonna 2021 osallistuneet herättää keskustelua Yhdysvalloissa.
Yhdysvalloissa on kuulunut paljon hurraahuutoja erityisesti vasta virkaansa astuneen presidentti Donald Trumpin kannattajien riveistä, mutta myös puhdasta surua, varsinkin demokraattien puolelta.
Näin arvioi MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.
– [Demokraatteja] surettaa, että vaikka Trump puhui yhtenäisyyden puolesta, niin hän silti keskittyi näissä ensimmäisissä asetuksissaan Joe Bidenin politiikan kumoamiseen, erityisesti ympäristö- ja tasa-arvosaavutuksiin.
Trumpin tukijat taas juhlivat Karppisen mukaan etenkin tiukennuksia maahanmuuttoon liittyen.
Lue myös: Trumpin valtakautta seurataan myös Venäjällä – Nämä nousivat esiin venäläisessä mediassa
Erityisesti huomiota on kuitenkin herättänyt Trumpin päätös armahtaa tavalla tai toisella kaikki kongressitalon mellakoihin vuonna 2021 osallistuneet.
Trump hävisi presidentinvaalit vuonna 2020, mutta kiisti tappionsa. Tämän seurauksena Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressitaloon, kun kongressi oli vahvistamassa Bidenin vaalivoittoa.
Lue lisää: "Sain armahduksen beibi!" – Trumpin armahdukset loppiaismellakasta tuomituille otettiin vastaan vaihtelevasti
Mellakat johtivat myös kuolemiin.
– Eli yli 1500 ihmistä [armahdettiin], osa heistä teki väkivaltaa ja hakkasi esimerkiksi poliisia. Kaikki heistä on nyt armahdettua, Karppinen avaa.
– Tämä on nyt nähty niin, että Trump laittoi ensimmäisen viestin ensimmäisenä päivänä, että hän hyväksyy poliittisen väkivallan jos se hyödyttää häntä.
Lue myös: Trumpin vastustajat katosivat Instagramin hakutuloksista
Haasteita tiedossa
Trumpilla on kuitenkin haasteita jo tiedossa, vaikka hänen presidenttikautensa on vasta alussa.
– Vaikka Trump tekee näitä presidentinmääräyksiä, eivät kaikki tule toteutumaan. Esimerkiksi sitä, miten Yhdysvaltain kansalaisuus määrittyy, tullaan haastamaan.
Trump allekirjoitti ensitöikseen asetuksen, jolla hän pyrkii päättämään automaattisen kansalaisuuden antamisen kaikille Yhdysvalloissa syntyneille ihmisille.
Oikeus kansalaisuuteen on kirjattu perustuslakiin, joten asiasta odotetaan kiivasta taistelua tuomioistumissa.
Toisena haasteena Trumpilla tulee olemaan Karppisen mukaan se, että republikaaneilla on vain hyvin pieni enemmistö kongressissa.
Tämän vuoksi puolueen täytyy pitää tiukka linja, jos Trump haluaa viedä hankkeitaan eteenpäin.
– On mielenkiintoista nähdä, kuinka kiltisti republikaanit siellä rivissä seisovat ja kuinka pitkään, Karppinen lisää.