Tutkija: Venäjällä on Ukrainassa edessään kolme vaihtoehtoa – "Aika paljon huonoja optioita"

Venäjällä on Ukrainan sodassa edessään useampia vaihtoehtoja, mutta vain yksi niistä olisi edes jossain määrin hyvä. Näin arvioi kansainvälisen politiikan professori, tutkimusjohtaja Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta. Hän luonnehtii Venäjän käynnistämää laajamittaista hyökkäyssotaa jo lähtökohtaisesti varsin toivottomaksi projektiksi.

Venäjä teki virhelaskelman, jos ja kun se oletti, että poliittisesti jakautuneen Ukrainan ja sen presidentin Volodymyr Zelenskyin kimppuun olisi helppo käydä. Zelenskyin suosio ennen sotaa oli verraten alhainen.

– Jos on tullut Venäjän ylimmälle johdolle yllätyksenä, että tämä hyökkäys ei onnistu, se ei ole tullut yllätyksenä läheskään kaikille asiantuntijoille varsinkaan Venäjän ulkopuolella, Patomäki sanoo.

Venäjän yritys vallata Ukrainan pääkaupunki Kiova ja kaataa maan hallinto eivät tunnetusti ole onnistuneet. Nyt sota on jatkunut kolme kuukautta, eikä meneillään ole aktiivisia rauhanneuvotteluita.

Voisiko Venäjä hyväksyä tappion?

On mahdollista, että Ukraina pystyisi kääntämään sodan kulkua itselleen edulliseksi, pohtii Patomäki.

– Venäjän kannalta on tällöin edessä aika paljon huonoja optioita. Yksi on, että Venäjä hyväksyisi tappion. Mutta on hyvin vaikea nähdä, että näin kävisi ilman, että Venäjällä kriittiset äänet sodasta vahvistuisivat ja että presidentti Vladimir Putinin asema vaarantuisi.

Toisena vaihtoehtona Patomäen arvioissa on, että Venäjä lähtisi eskaloimaan konfliktia ja julistaisi sotatilan ja sen myötä ottaisi käyttöön reserviarmeijan.

– Se on hidasta eikä sotilaiden koulutus ja motivaatio välttämättä ole kovin hyvällä tolalla.

Tässä yhteydessä venäläisille viimeistään selviäisi, että kyse on sodasta ja että presidentti Putinin erikoisoperaatioväitteet Ukrainan vapauttamisesta natsismin ikeestä eivät ole pitäneet paikkaansa.

Huolestuttavain näkymä on joukkotuhoase

Kolmas ja huolestuttavin näkymä voisi toteutua, mikäli muut vaihtoehdot kävisivät vähiin.

– Pyritään käyttämään jäljellä olevaa resurssia eli joukkotuhoasetta.

Siksi paras ja käyttökelpoisin keino olisi neuvottelu ja sen myötä sotatoimien lopettaminen.

– On tärkeää korostaa, että jos ajattelee inhimillisen kärsimyksen minimointia ja taloudellisen menetyksen minimointia, ja sitä, että konflikti ei enää eskaloituisi, on olemassa rauhanneuvotteluiden vaihtoehto. 

Lue myös:

    Uusimmat