Kymmenet tutkijat vaativat päättäjiltä kiireellisiä rajoitustoimia: koronapassi ei riitä

Kymmenet suomalaiset tutkijat ja asiantuntijat vaativat päättäjiltä kiireellisiä ja voimakkaita toimia koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi. Avoimen kirjeen kirjoittajien mukaan nykyiset toimet eivät ole riittäviä ja esimerkiksi koronapassin käytön sijasta ravintolat ja muut julkiset tilat tulisi sulkea väliaikaisesti kautta maan.

Kirjeessä he vaativat lisäksi kokoontumisrajoituksia, etäkoulua sekä koulujen joululomien aikaistamista ja pidentämistä. 

Lisäksi avoimessa kirjeessä toivotaan kansalaisia ohjeistettavan yleiseen kontaktien välttämiseen, FFP2-maskien käyttöön kaikissa sisätiloissa muutoin kuin lähimpien ihmisten kanssa sekä ilmanvaihdon huomioimiseen.

– Tarvitaan myös nopeasti selkeitä neuvoja turvalliseen joulunviettoon, kirjeessa pyydetään.

Jopa kymmeniätuhansia tartuntoja päivässä

Avoimessa kirjeessä varoitetaan, että Suomessa voi olla jouluviikolla pahimmillaan jopa kymmeniätuhansia tartuntoja päivässä. Se, että omikrontartunta on mahdollisesti aiempia koronatartuntoja lievempi, ei kannanoton mukaan auta terveydenhuollon kantokykyä.

– Tautitapausten määrän kasvu noudattaa Suomessa samaa ennennäkemätöntä kasvu-uraa kuin muissakin maissa, ja kasvavat tartuntamäärät syövät nopeasti mahdollisen lievemmän taudinkuvan tuoman edun.

– Tartuntoja kannattaa hillitä voimakkaasti, kunnes kolmansien annosten jakelun myötä väestön immuunisuoja on saatu korkeammalle, kirjeessä ehdotetaan.

– Sulkutoimien hinta olisi kova, mutta vielä kovempi lasku voi langeta maksettavaksi, jos emme reagoi pian. Jos nyt otamme suojaustoimia ja rajoituksia käyttöön, mutta omikronin kuormitus talttuukin odotettua helpommin, niin yhteiskunta kyllä toipuu muutaman viikon varotoimista. Jos taas omikronin annetaan levitä kunnes sen vaarallisuus on varmistettu, käsissämme on pahimmillaan terveydenhuollon kriisi, jollaista ei ole koettu sotiemme jälkeen.

Kirjeen allekirjoittajat peräänkuuluttavat kolmansien koronarokotteiden antamisen vauhdittamista. Kirjeen ovat allekirjoittaneet esimerkiksi ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Lue myös:

    Uusimmat