Tutkijat eivät ennusta hallitukselle ruusuista tulevaisuutta: "Ihme, jos pysyy kasassa koko vaalikauden"

Perussuomalaisiin kuuluvan elinkeinoministerin Vilhelm Junnilan eroilmoitus tänään perjantaina herättää kysymyksiä hallituksen tulevaisuudesta. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra uhkasi aiemmin tällä viikolla HS:n tietojen mukaan kaataa hallituksen, jos Junnila joutuu eroamaan.

– On selvää, että perussuomalaiset niin sanotusti hävisi tämän erän, joten jää nähtäväksi, miten jatkossa käy. Pitäisin ihmeenä, jos hallitus istuisi koko vaalikauden, sillä puolueiden ideologiset erot ovat niin suuret, sanoo STT:lle Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio.

Raunion mukaan tutkimuksesta tiedetään, että mitä kauempana hallituskumppanit ovat ideologisesti toisistaan, sitä ohdakkeisempaa hallituksen työskentely on. 

Raunion mukaan erityisesti perussuomalaisten ja RKP:n näkemyserot ovat niin suuret, että kompastuskiviä tullee vastaan jatkossakin. 

Kitkaa aiheuttaa esimerkiksi se, että RKP ei äänestänyt keskiviikkona Junnilan luottamusäänestyksessä Junnilan luottamuksen puolesta.

– Hallitusohjelma tehtiin varmasti puolueiden ideologisten erojen vuoksi niin pitkäksi ja yksityiskohtaiseksi, mutta tietenkään hallitusohjelmalla ei pystytä reagoimaan kaikkiin kysymyksiin, Raunio sanoo.

Muut puolueet varpaillaan

Myös eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Kimmo Elo katsoo, että Junnilan ero tulee vaikuttamaan siihen, kuinka perussuomalaiset suhtautuu muihin puolueisiin. Muut puolueet taas ovat todennäköisesti varpaillaan perussuomalaisten suhteen.

– Perussuomalaiset ovat jonkin aikaa suurennuslasin alla, ja näin sen pitääkin mennä. Puolueessa on ihmisiä, joilla on samanlainen arvomaailma kuin Junnilalla, Elo sanoo STT:lle.

Raunio tai Elo eivät suostu ennustamaan hallituksen välitöntä kohtaloa.

– Sitä, kaatuuko hallitus, pitää kysyä Riikka Purralta, Elo sanoo.

Tarpeen keskustella rajoista

Elon mukaan hallituksen ongelmien jatko riippuu myös siitä, kuinka nyt esillä olevat ongelmat käsitellään. Nyt on tarpeen keskustella poliittisen puheen ja huumorin rajoista. Elon mukaan kukaan ei vitsaile Junnilan tavalla huvikseen.

– Junnilan ero ratkaisi perusongelman siitä, että ministeri vitsaili toisen maailmansodan tapahtumista. Jos asiaa ei käsitellä, se kuitenkin antaa viestin siitä, että keskustelua voi jatkaa, kunhan ministeri siirretään sivuun.

Elo sanoo, että kaikkea ei voi eikä ole tarkoituksenmukaista kieltää, mutta vaatimukset nuhteettomasta käytöksestä pitää ottaa vakavasti. Muu nakertaa valtioneuvoston arvovaltaa.

10 päivää ministerinä

Raunio ennustaa, että perussuomalaiset eivät välttämättä niele arvovaltatappiotaan helposti.

– Kun on hallitustenvälisiä kiistoja, jossain vaiheessa yleensä perussuomalaisten täytyy saada omansa takaisin ja näyttää voimansa.

Elon mukaan Euroopassa vastaavanlaiset puolueet vetoavat usein ajojahtiin ja syyttävät muita valehtelusta.

– He vetoavat siihen, että he olivat oikeassa, mutta joutuivat poliittisen ajojahdin uhriksi.

Elo sanoo, että tämä olisi perussuomalaisten kannattajien kannalta menestyksekkäin tilanne, mutta se tarkoittaisi sitä, että mikään ei muutu.

Raunion mukaan on hyvin poikkeuksellista, että Junnila ehti olla ministerinä vain 10 päivää. Myös eron syyt ovat erityislaatuiset.

– Toista vastaavaa ei tule mieleen.

Lue myös:

    Uusimmat