Tyypin 1 eli nuoruusiän diabetes on useissa tutkimuksissa yhdistetty enteroviruksiin ja etenkin niihin kuuluviin coxsackie B -viruksiin. Nyt suomalaisruotsalainen tutkijaryhmä kertoo kehittäneensä rokotteen, joka suojaa coxsackie B -infektioilta. Enterovirukset ovat yleisiä tyypin 1 diabetesta sairastavilla lapsilla.
Coxsackie B -virusten arvellaan aiheuttavan haimassa pitkäkestoisen tulehdustilan, joka käynnistää diabeteksen syntyprosessin lapsilla, jotka ovat geneettisesti alttiita tyypin 1 diabetekselle. Jos tartunnat saataisiin estettyä, tauti saattaisi jäädä syntymättä.
Nyt kehitetty rokote tehoaa kaikkia Coxsackie B -viruksen muotoja vastaan ja ehkäisi tyypin 1 diabetesta eläinkokeissa, tutkijat kirjoittavat. Rokote oli myös turvallinen. Jos turvallisuus varmistuu ihmisillä, tutkijat haluavat selvittää, voisivatko rokotteet ehkäistä tyypin 1 diabetesta lapsilla, jotka ovat geneettisesti alttiita sairastumaan.
Enterovirusten osuus tyypin 1 diabeteksen synnyssä on vielä epävarma, joten rokotetestien toivotaan myös vastaavan tähän kysymykseen. Jos rokotettujen sairastumiset estyvät tai vähentyvät merkittävästi, virusten merkitys varmistuu. Coxsackie B -virukset aiheuttavat myös sydänlihastulehduksia, aivokalvotulehduksia ja flunssaa, joten nekin voisivat vähentyä rokotteen ansiosta.
Tutkimus julkaistiin arvostetussa Science Advances -lehdessä. Tutkimusryhmässä oli mukana tutkijoita Ruotsin Karoliinisesta instituutista sekä Tampereen ja Jyväskylän yliopistoista.
Tyypin 1 eli niin sanottu nuoruustyypin diabetesta sairastavien oma immuunijärjestelmä hyökkää haimassa insuliinia tuottavien solujen kimppuun, mikä vähitellen johtaa diabetekseen. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat insuliinihoitoja läpi elämänsä. Suomessa tyypin 1 diabetes on yleisempi kuin missään muualla. Kaikkiaan noin 50 000 suomalaista sairastaa sitä.
Lue myös: Tutkimus: Sikainfluenssa saattoi altistaa nuoruustyypin diabetekselle
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.