Tutkijat: Köyhien maiden on saatava saastuttaa, jotta nälkä voitetaan – rikkaiden maiden täytyy siirtyä kohti kasvisruokaa

h_55408456
Julkaistu 17.09.2019 06:26

MTV UUTISET – STT

Kehittyvien maiden on lisättävä merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjään ja vedenkulutustaan, jotta ne pääsevät eroon aliravitsemuksesta.

Tämä käy ilmi yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijoiden tuoreesta julkaisusta. Tutkimuksesta julkaistiin artikkeli Global Environmental Change -lehdessä.

Tutkijat kehittivät mallin, jolla arvioidaan ympäristö- ja vesijalanjälkeä yksilön ja kokonaisten maiden tasolla. Malli tarkastelee sitä, miten ruokavalion muutokset 140 maassa vaikuttaisivat kasvihuonekaasupäästöihin ja puhtaan veden kulutukseen. Erityisesti tutkimuksessa tarkasteltiin erilaisten kasvispainotteisten ruokavalioiden vaikutusta päästöihin.

h_55233632

Intialaisen tiwa-heimon jäsenet valmistivat tulella vuohen ja kanoja. Kuva: EPA.

Tutkija Keeve Nachmanin mukaan keskustelu ilmastonmuutoksen vaikutusten pienentämisestä ei useinkaan ota huomioon sitä, että moni maa kärsii aliravitsemuksesta.

–  Jotta maat pääsisivät tilanteeseen, jossa ne eivät kärsi kroonisesta aliravitsemuksesta, näissä maissa pitää syödä enemmän, ja sitä myötä niiden pitää kasvattaa hiilijalanjälkeään, Nachman summaa.

h_55354951

Arganistanissa maanviljelijät keräsivät viinirypäleitä heinäkuussa. Viinirypäleet kasvavat maassa erinomaisesti otollisten luonnonolojen vuoksi. Kuva: EPA.

Nachmanin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että rikkaiden maiden asukkaiden on siirryttävä nopeammin suosimaan kasvipainotteista ruokavaliota, jotta vaikutusta saadaan tasattua.

Täysvegaaniutta ei välttämättä vaadita

Tutkijat pitivät kuitenkin kannustavana sitä, että mallin mukaan ihmisten ei tarvitse luopua eläinkunnan tuotteista kokonaan. Esimerkiksi ruokavaliolla, johon kuuluu pieniä kaloja ja nilviäisiä, on lähes yhtä pieni vaikutus ympäristöön kuin vegaaniruokavaliolla.

Tutkijat myös havaitsivat, että vähentämällä eläinkunnan tuotteiden osuutta ruokavaliossa kolmasosaan aiemmasta, ruokavalion aiheuttama ilmasto- ja vesijalanjälki oli pienempi kuin perinteisen kasvisruokavalion, johon kuuluvat maitotuotteet ja muun muassa kananmuna.

h_55254752

Ecuadorilainen, 76-vuotias Angelina Altamirano töissä hänen omalla pellollaan kesäkuussa. Kuva: EPA. 

Nachmanin mukaan osa ruokavalion muutoksen suurimmista esteistä liittyy siihen, etteivät ihmiset halua luopua tietyistä ruuista kokonaan.

– Siksi onkin innostavaa, että mallintamiemme ruokavalioiden joukossa on sellaisia, jotka eivät vaadi täysin pudottamaan pois tiettyjä eläinkunnan tuotteita, vaan kyse on vivahteikkaammasta lähestymistavasta.

Tuoreimmat aiheesta

Tiede