Muistisairaus voi näkyä käytöksessä jo ennen unohtelua – tässä hälytysmerkit

surullinen
90 prosentilla Alzheimeria sairastavista ihmisistä ilmenee käytösoireita. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 20.10.2017 06:15

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Muistisairaan käyttäytyminen ja persoona voivat muuttua jo ennen kuin hän alkaa näkyvästi unohdella asioita. Ihmiselle itselleen epätyypillinen käytös, surullisuus, ärtyneisyys, töykeys tai vetäytyminen ovat asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Alzheimer's Association -järjestön konferenssissa Torontossa esitettiin vuosi sitten, että muistisairauden alkuvaiheesta voitaisiin käyttää diagnoosia MBI (Mild Behavioral Impairment). Kun kognitiivisten kykyjen rappeutumista enteilevät merkit huomattaisiin ajoissa, esimerkiksi Alzheimerin tautia päästäisiin hoitamaan nopeammin ja tehokkaammin.

Usein omaisetkin panevat merkille läheisensä käytösoireet ennen kuin tajuavat, että tämän muistissakin on jotain vikaa. Alla kerrotaan muutamista muistisairauksiin mahdollisesti liittyvistä hälytysmerkeistä.

Kiinnostuksen lopahtaminen

Aiemmin sosiaalinen ihminen vetäytyy omiin oloihinsa eikä halua tavata ystäviään tai perhettään. Omat intohimonkohteet eivät enää kiinnosta. Aloitteellisuus väistyy toimettomuuden ja masentuneisuuden tieltä.

Turhautuneisuus

Ihminen alkaa helposti turhautua ja tulla kärsimättömäksi. Tähän voi liittyä myös lisääntynyttä ärtyneisyyttä, ahdistuneisuutta ja levottomuutta. Tavanomaisista rutiineista ei ehkä enää suoriudukaan.

Sosiaalisten tilanteiden sujumattomuus

Ennen korrekti henkilö saattaa alkaa käyttäytyä ja puhua sopimattomasti. Tilannetaju ei ole enää samanlainen kuin ennen. Käyttäytymisestä tulee impulsiivista.

Epäluuloisuus

Henkilö suhtautuu epäilevämmin toisia ihmisiä ja heidän motiivejaan kohtaan. Hän saattaa myös nähdä itsensä taakaksi muille. Lewyn kappale -dementiassa tai otsalohkodementiassa voi olla jopa aistiharhoja ja vainoharhaisuutta. 

Apatia

Ihminen saattaa olla itkuinen, lamaantunut ja ahdistunut. Hän ei pysty kokemaan nautintoa entiseen tapaan. 

Lähde: Simplemost, Alzheimer's AssociationKäypä hoito

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Masennus