Ihminen tarvitsee B12-vitamiinia esimerkiksi DNA:n muodostamiseen ja hermojärjestelmän ylläpitoon. Puutostila voi aiheuttaa monenlaisia ja salakavalia oireita, jotka olisi syytä tunnistaa ajoissa.
Yllä olevalla videolla keskustellaan, mitä vitamiineja kannattaa ottaa purkista ja mistä suomalaisilla on puutosta!
B12-vitamiinin puutteen oireet voivat kehittyä hitaasti ja salakavalasti. Oireiden kirjo on laaja, joten puutostilan voikin helposti sekoittaa myös muihin sairauksiin. B12-vitamiinin puutos voi olla siksi päällä jopa vuosia huomaamatta.
Pahimmillaan vitamiininpuute voi aiheuttaa kuitenkin jopa pysyviä oireita ja peruuttamattomia vaurioita. B12-vitamiinin puutteen oireista onkin hyvä olla perillä, varsinkin jos kuuluu ryhmään, joissa sitä esiintyy eniten.
Miten tunnistan puutoksen?
B12-vitamiinin puutostilan yleisimmät oireet ovat uupumus, anemia ja hermoston oireet. Hermoston oireet voivat esiintyä esimerkiksi outoina tuntemuksina, kuten tunnottomuutena ja pistelynä käsissä tai jaloissa sekä lihasheikkoutena.
Hermoston oireet voivat ilmetä myös vaikeutena ajatella tai muistinhäiriöinä. Pahimmillaan oireet voivat Terveyskirjaston mukaan olla jopa pysyviä.
Harvinaisempia oireita ovat myös kielitulehdus, hedelmättömyys, verisuonitukokset ja ihon pigmentin lisääntyminen.
Kokenut lääkäri voi todeta B12-vitamiinin puutostilan pelkästään kyselemällä ja fyysisellä kokeella, mutta yleensä puutoksen varmistamiseksi vaaditaan verikoe. Koska oireet ovat niin laaja-alaisia, otetaan potilaalta usein myös muita verikokeita ja näytteitä.
Jos kuulut johonkin alla mainituista ryhmistä, joilla puutostilaa yleensä esiintyy, kannattaa pyytää lääkäriä tarkistamaan B12-vitamiinitasot.
Kuulunko "riskiryhmään"?
B12-vitamiinin puutostilaa esiintyy yleensä yli 65-vuotiailla: jopa yhdellä kymmenestä tuohon ikäryhmään kuuluvasta on vitamiinintaso liian matala.
Tämä johtuu siitä, että iän myötä vitamiinin imeytyminen elimistöön ruoasta alkaa heikentyä.
B12-vitamiinin pääasialliset lähteet ovat maksa-, liha-, maito- ja muut eläinperäiset tuotteet. Vegaanit ja kasvissyöjät voivatkin siksi olla myös vaarassa saada liian vähän B12-vitamiinia.
LUE MYÖS: Vältä tätä ravintolisää – voi altistaa tyypin 2 diabetekselle
Myös diabetespotilailla voi esiintyä puutosta, sillä sairauden hoidossa yleisesti käytetty lääke metformiini saattaa heikentää B12-vitamiinin imeytymistä. Imeytymishäiriöitä voi esiintyä lisäksi esimerkiksi keliakian, Crohnin taudin ja joidenkin autoimmuunisairauksien yhteydessä.
Jos mahalaukku joudutaan poistamaan tai muokkaamaan, esimerkiksi syövän tai lihavuusleikkauksen yhteydessä, voi ilmentyä myös B12-vitamiinin imeytymishäiriöitä.
Miten puutostilaa hoidetaan?
B12-vitamiinin puute korjataan vitamiinilisillä. Vaihtoehdot ovat pistokset, jotka ovat yleensä varmemmat ilmeytymisen kannalta, sekä tabletit. Jos ihmisellä todetaan imeytymishäiriö, on hoito elinikäinen.
Tablettihoitoa kannattaa harkita jo ehkäisevänä toimenpiteenä, jos noudattaa kasviperäistä ruokavaliota ja ravinnosta ei saa vitamiinia riittävästi.
LUE MYÖS: Muistathan vitamiinit? Tutkija: "Matala D-vitamiinitaso yhdistetty melkein kaikkiin sairauksiin"
Lähteet: Harvard Health Publishing, Terveyskirjasto