Jättitutkimus selvitti, pidentävätkö monivitamiinit elinikää – tässä tulos

Ovatko kuivat huulet merkki nestehukasta? 3:20
KATSO MYÖS VIDEO: Ovatko kuivat huulet merkki nestehukasta?

Hyvin laajan amerikkalaistutkimuksen mukaan monivitamiinien syöminen päivittäin ei näytä pidentävän elinikää. Vaikutus voikin olla sen sijaan päinvastainen.

Päivittäinen monivitamiinien nappailu ei auta elämään pidempään vaan saattaa itse asiassa lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä, kertoo laaja amerikkalaistutkimus. Tuloksista uutisoi The Guardian.

Onko monivitamiineilla vaikutusta elinikään?

Tutkijat analysoivat lähes 400 000 terveen ihmisen terveystietoja selvittääkseen, vähensikö päivittäinen monivitamiinien syöminen kuolemanriskiä parin seuraavan vuosikymmenen aikana.

Havainto oli, että pidemmän elinajan sijaan päivittäin monivitamiineja nauttineet  henkilöt näyttivät kuolevan tarkastelujakson aikana hitusen todennäköisemmin kuin ne, jotka eivät vitamiineja käyttäneet. 

Tutkijat kommentoivatkin, että heidän tutkimuksensa ei antanut tukea monivitamiinien käytölle eliniän pidentämiseksi.

The Guardianin mukaan tutkijat ovat kyseenalaistaneet monivitamiinien terveyshyötyjä.

Erään tutkimuksen mukaan moniin monivitamiinivalmisteisiin lisätty rauta saattaisi johtaa rautaylikuormitukseen ja lisätä sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja dementian riskiä.

Tutkimuksen teosta tarkemmin

Tässä artikkelissa kyseessä olevan tutkimuksen taustalla on tutkija Erikka Loftfield kollegoineen Yhdysvaltain Marylandissa sijaitsevasta kansallisesta syöpäinstituutista. 

Tiimi analysoi kolmesta suuresta amerikkalaisesta terveystutkimuksesta kerättyjä tietoja. Kaikki ne käynnistettiin 1990-luvulla ja niissä kerättiin tietoja osallistujien päivittäisestä monivitamiinien käytöstä.  

Dataa kerättiin 390 124 terveeltä aikuiselta, joilla ei ollut merkittäviä pitkäaikaissairauksia. Seuranta-aika oli yli 20 vuotta.

Tutkimuksen havainnot

Tutkijat eivät saaneet näyttöä siitä, että päivittäinen monivitamiinivalmisteiden popsiminen olisi vähentänyt ennenaikaisen kuoleman riskiä. 

Sen sijaan he havaitsivat, että niitä syövien kuolleisuusriski näytti olevan neljä prosenttia suurempi ensimmäisten seurantavuosien aikana. 

Alla olevalla videolla kerrotaan, aiheuttaako käristetty grilliruoka syöpää. Juttu jatkuu videon alla.

Aiheuttaako käristetty grilliruoka syöpää? 2:20
Kesäisiä ruokamyyttejä murtaa ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen.

Havainnon mahdollisia syitä

Tutkijoiden mukaan suurempi kuolemanriski voi kuvastaa monivitamiineista koituvia haittoja tai sitä, että ihmiset alkavat syödä niitä päivittäin silloin, kun heille kehittyy jokin vakava sairaus.

Lääketieteen apulaisprofessori Neal Barnard Washingtonin yliopistosta oli toinen tutkimuksen ohessa julkaistun kommentin kirjoittajista. Hänen mukaansa vitamiineista on hyötyä tietyissä erityistapauksissa.

Esimerkiksi C-vitamiini pelasti aikoinaan merimiehet vakavalta puutostaudilta, keripukilta. Beetakaroteeni, C- ja E-vitamiinit sekä sinkki taas näyttäisivät hidastavan silmänpohjan ikärappeumaa.

Tutkijat lisäävät, että vitamiineista voi olla muutakin hyötyä, vaikka ennenaikaisen kuoleman riski ei niitä syömällä pienentyisikään. 

Esimerkiksi eräässä vuonna 2022 tehdyssä alustavassa tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että monivitamiinit voisivat hidasta kognitiivisten kykyjen heikkenemistä vanhalla iällä, mutta lisätutkimuksia aiheesta tarvitaan.

Asiantuntija: Monivitamiinit eivät auta

Apulaisprofessori Barnardin mielestä monivitamiinit lupaavat liikaa ja antavat liian vähän. 

– Ydinviesti on se, että monivitamiinit eivät auta. 

Barnardin mukaan ihmisten tulisi monivitamiinien syömisen sijaan keskittyä terveellisiin elintarvikkeisiin, jotka tarjoavat laajan valikoiman hivenaineita, makroravintoaineita (esimerkiksi rasva, proteiini, hiilihydraatti) sekä kuitua samalla, kun rajoitetaan tyydyttyneiden rasvojen ja kolesterolin määrää.

Tutkija ei yllättynyt

The Guardianin haastattelema ravitsemusterapeutti ja lehtori Duane Mellor amerikkalaisen Astonin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta kommentoi havaintoja seuraavasti:

– Ei ole yllättävää, että monivitamiinit eivät merkittävästi vähennä kuolleisuusriskiä.

– Vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet eivät yksinään korjaa epäterveellistä ruokavaliota, mutta ne voivat auttaa keskeiset ravintoaineet, jos ihmisellä on vaikeuksia saada niistä ravinnosta.

Esimerkkinä tästä hän antaa D-vitamiinin talviaikaan tai B12-vitamiinilisän, josta vegaanit ja kasvissyöjät saattaisivat hyötyä.

Katso myös video: Vessavaivoja? Syy kannattaa aina selvittää!

Vessavaivojen syy kannattaa selvittää 9:33
Keskustelemassa Terveystalon ravitsemusterapeutti Anette Palssa ja Mehiläisen gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Sinikka Salmenkylä.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat