Työllisyys on kasvanut etenkin yksityisellä sektorilla ja matalasti koulutetuilla.
Eläkeiän nousu on lisännyt huomattavasti eläkeiän kynnyksellä olevien työllisyyttä, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) tuore tutkimus.
Valtaosan kasvusta selittää se, että työlliset ovat pysyneet työssä entistä pidempään, ekonomisti Satu Nivalainen ETK:sta sanoi tiedotteessa.
– Kolmen kuukauden eläkeiän nousun myötä työssä olevien osuus on noussut keskimäärin 20 prosenttiyksikköä 49 prosenttiin, eli työllisyys on kasvanut 1,7-kertaiseksi, hän sanoi.
Eläkeiän asteittaisesta noususta sovittiin vuoden 2017 eläkeuudistuksessa.
Kouluttamattomat töihin
Työllisyys on kasvanut yksityisellä sektorilla enemmän kuin julkisella. Kolmen kuukauden eläkeiän nousu on lähes kaksinkertaistanut työllisten osuuden yksityisellä sektorilla, kun verrataan eläkeuudistusta edeltävään aikaan. Julkisella sektorilla työllisyys on puolestaan 1,4-kertaistunut.
Matalasti koulutettujen työllisyys on kasvanut korkeasti koulutettuja enemmän.
– Julkisella sektorilla ja korkeasti koulutettujen joukossa huomattavasti suurempi osa oli jatkanut työskentelyä yli alimman eläkeiän jo ennen uudistusta. Siten uudistuksen työllisyysvaikutukset julkisella sektorilla ja korkeasti koulutetuilla ovat jääneet vähäisemmiksi, Nivalainen kuvasi.
Menot ovat kasvaneet
Vaikka työllisyys on kasvanut merkittävästi eläkeuudistuksen vuoksi, on myös työttömänä, työkyvyttömyyseläkkeellä ja työvoiman ulkopuolella olo lisääntynyt selvästi.
Nivalaisen mukaan työttömyyden ja työkyvyttömyyden kasvu johtuu lähinnä siitä, että eläkeiän nousua edeltäneessä työmarkkinatilassa on pysytty entistä pidempään. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että kyseiset henkilöt olivat jo ennestään työttömiä tai työkyvyttömyyseläkkeellä, ja nyt heidän tilanteensa on pitkittynyt eläkeiän nousun vuoksi.
Kuitenkin joka kymmenes niistä työllisistä, jotka ilman eläkeiän nousua olisivat eläkkeellä, on joutunut työttömäksi tai muuten poistunut työstä.