Määräaikaista työsuhdetta ei jatketa, kotoa töihin palaava joutuu alempiin työtehtäviin – Raskauteen liittyvä syrjintä on edelleen hyvin yleistä

8:17img
Julkaistu 28.01.2020 10:04

Salla Laurila

Raskauteen ja perhevapaisiin liittyvä syrjintä on edelleen varsin yleistä, vaikka lain puitteissa perheenlisäyksen ei tulisi vaikuttaa työelämässä pärjäämiseen.

Määräaikaista työsuhdetta ei jatketa raskaaksi tulemisen jälkeen, perhevapaan aikana lapsen kanssa kotiin jääneen sijainen onkin vakinaistettu ja kotoa töihin palaava siirretään alempiin työtehtäviin. Tällaisia ovat esimerkiksi raskaus- ja perhevapaasyrjintään liittyvät yhteydenotot, joita tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara on nähnyt työssään.

Maarianvaara sanoo, että työelämässä tapahtuva, raskaudesta tai perhevapaista johtuva syrjintä on edelleen hyvin yleistä. Tasa-arvovaltuutetun toimistolle kantautuvista syrjintäepäilyistä noin puolet koskee työelämää, joista taas puolet liittyy raskaus- ja perhevapaisiin.

– Meidän käsityksen mukaan raskaussyrjintä on varsin yleistä.

Heikentää palkkaa ja uralla etenemistä

Tilastokeskus arvioi vastikään, että etenkin korkeakoulutetut naiset kokevat perhevapailla olevan kielteinen vaikutus urakehitykseen.

Korkea-asteen suorittaneilla perhevapaat vaikuttivat uramahdollisuuksiin ja palkkaan kielteisesti. Naiset tilastolllisesti työskentelevät miehiä useammin määräaikaisessa työsuhteessa. 

Maarianvaara muistuttaa, että raskaus- ja perhevapaasyrjintä ei ole laillista. Hän neuvoo, että mikäli epäilee tulleensa syrjityksi työelämässä, voi omaan liittoon olla yhteydessä asian tiimoilta.

Asennemuutosta vaaditaan

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara haluavat nostaa esille työelämässä tapahtuvaa syrjintää, jotta syrjiviin rakenteisiin, mutta myös työpaikkojen asenneilmapiiriin saataisiin muutos.

– Jos mietitään hallituksen työllisyystavoitetta, niin silloin pitäisi huomioida vaikeasti työllistyvien ryhmät. Lapsiperheiden kohdalla se tarkoittaa pienten lasten vanhempia. Kun pitäisi palata takaisin työelämään, monella ei ole työtä, mihin palata, Pekkarinen huomauttaa.

Lisäksi Pekkarinen muistuttaa, että yhden vanhemman perheissä arjen pyörittämisen ja työelämän yhteensovittaminen voi olla hankalaa.

– Jos työssäkäynti on arjen kannalta hankalaa, kynnys mennä työelämään muodostuu korkeaksi. 

Tuoreimmat aiheesta

Syrjintä