Iäkkäiden kannattaisi tuoreen tutkimuksen perusteella yhdistää lihaskuntoharjoittelu aerobiseen treeniin.
Säännöllinen liikunnan harrastaminen ja pitkään jatkuvan paikallaanolon välttäminen on tunnetusti hyväksi terveydelle.
Suositusten mukaan viikkoon tulisi sisällyttää 2,5 tuntia kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa, kuten kävelyä, tai vaihtoehtoisesti reilu tunti juoksun kaltaista raskasta kuntoilua. Tämän lisäksi lihaskuntoa ylläpitävää liikuntaa, kuten painojen nostelua, kannattaisi harjoittaa vähintään kahdesti viikossa.
Erilaisten treenimuotojen yhdisteleminen kannattaa. Uutta tietoa monipuolisen liikunnan hyödyistä tuo yhdysvaltalaistutkimus, jossa seurattiin lähes 100 000 ikääntynyttä aikuista keskimäärin yhdeksän vuoden ajan.
Kerran tai kahdesti viikossa tehty lihaskuntotreeni yhdistettynä suositusten mukaiseen kestävyysharjoitteluun oli yhteydessä 41 prosenttia pienempään riskiin kuolla seurannan aikana verrattuna treenaamattomiin.
Säännöllinen lihaskunto- ja kestävyysharjoittelu olivat itsenäisinäkin liikuntamuotoina yhteydessä vähäisempään kuolleisuuteen, mutta eivät yhtä voimakkaasti kuin niiden yhdistelmä.
Muut taustalla vaikuttavat elintavat, kuten painoindeksi ja tupakointi, eivät vaikuttaneet löydöksiin. Naisilla havaitut yhteydet olivat voimakkaammat kuin miehillä.
Tutkimus ilmestyi lääketieteellisessä British Journal of Sports Medicine -lehdessä.
Lue myös: Kuulutko joukkoon? Suomalaistutkimus varoittaa "aktiivisia sohvaperunoita"
Voimaharjoittelun hyödyt ikääntyneille
Alhaisen lihasvoiman on aiemminkin havaittu lisäävän selvästi ennenaikaisen kuoleman riskiä. Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin yksi laajimmista laatuaan. Se osoittaa vain yhteyden säännöllisen voimaharjoittelun ja pidemmän elämän välillä, mutta linkkiä selittävistä mekanismeista on entuudestaan ymmärrystä.
Lihaskuntoa kehittävä painoilla harjoittelu voi parantaa kehonkoostumusta vähentäen rasvan määrää elimistössä. Liiallinen rasvamassan määrä kehossa suurentaa monien sairauksien riskiä etenkin vyötärölle jämähtäneenä.
Videolla näytetään testi, joka paljastaa riskin sairastua lukuisiin eri sairauksiin. Juttu jatkuu videon alla.
0:37
Kuntoilusta on hyötyä, vaikka olisi jo sairastunut: voimaharjoittelu esimerkiksi parantaa diabeetikkojen sokeritasapainoa ja ylläpitää neurologisista sairauksista kärsivien toimintakykyä. Rasvakudoksen korvaaminen lihaksilla auttaa paitsi sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa myös tasapainon ylläpitämisessä ja kaatumisten välttämisessä.
Salille suuntaaminen voi tuoda elämään myös sosiaalisuutta, jonka tiedetään olevan yhteydessä pidempään ja terveempään elämään, tutkimuksesta uutisoiva The Guardian huomauttaa.
Lue myös: Valmentaja antaa kolme vinkkiä, joilla saat vatsarasvan palamaan kävelylenkillä
Lue myös: Tutkimus selvitti, kuinka eletään terveenä 90-vuotiaaksi – viimeistään tässä vaiheessa on syytä alkaa kiinnittää huomiota valintoihinsa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso alla olevalta videolta, miltä näyttää 10 000 päivää putkeen treenannut 65-vuotias Mark.
2:12
Lähteet: British Journal of Sports Medicine, The Guardian, CNN, THL, UKK-instituutti, Terveyskirjasto