Kuulutko joukkoon? Suomalaistutkimus varoittaa "aktiivisia sohvaperunoita"

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Katso videolta nopea keino paljastaa, uhkaavatko lukuisat kansantaudit terveyttäsi.

Oulun yliopiston tutkimus osoittaa, että puoli tuntia liikuntaa ei riitä tuomaan terveyshyötyjä, mikäli lopun ajan päivästä viettää istuen tai löhöten.

Suomalaissuositusten mukaan aikuisten tulisi liikkua kohtuullisesti kuormittavalla tavalla vähintään 2,5 tuntia viikossa terveyshyödyt saavuttaakseen. Tasaisesti jaettuna tämä tarkoittaisi alle puolta tuntia päivässä.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan määrä ei kuitenkaan riitä, jos lopun ajan viettää paikoillaan. Sen sijaan päivittäisen liikuntatuokion yhdistäminen istumisen ja löhöilyn vähentämiseen on yhteydessä parempaan sydän- ja verisuonielimistön terveyteen.

Löydös vahvistaa aiemmista tutkimuksista saatua käsitystä, jonka mukaan puoli tuntia liikuntaa ei nollaa muuten passiivisen elämäntyylin terveyshaittoja.

"Aktiivisten sohvaperunoiden" sydänriskit koholla

Oulun yliopiston tutkijatiimin löydökset perustuvat 3700 keski-ikäisen suomalaisen otantaan. Osallistujien aktiivisuutta seurattiin viikon ajan puettavilla mittauslaitteilla, minkä lisäksi heille tehtiin maksimisykettä mittaava testi.

Tulosten perusteella osallistujat jaettiin neljään ryhmään, joista huonoimmin pärjäsivät "aktiiviset sohvaperunat". He liikkuivat kuuliaisesti puoli tuntia päivässä, mutta viettivät loput yli 10 tuntia paikoillaan. Aktiivisilla sohvaperunoilla verensokeri, kolesteroli ja kehon rasvapitoisuus olivat kaikki koholla.

Sen sijaan puoli tuntia päivässä liikkuvat osallistujat, jotka myös nousivat ylös useammin päivän aikana liikkuakseen kevyesti, olivat aktiivisia sohvaperunoita huomattavasti terveempiä. Laskelmissaan tutkijat ottivat huomioon muut terveyteen vaikuttavat tekijät, kuten tupakoinnin ja nukkumisen.

Erityisen huolestuttavan havainnosta tekee se, että lähes kolmannes osallistujista kuului elämäntapojensa perusteella aktiivisten sohvaperunoiden ryhmään.

Tutkimus ilmestyi arvostetussa Medicine & Science in Sports & Exercise -lehdessä.

Dynaaminen venyttely sopii hyvin istumista tauottamaan – katso videolta ohjeet! Juttu jatkuu videon alla.

Dynaaminen venyttely on nyt in – näin teet hittitreenin 6:07
KATSO VIDEO: Näin venyttelet "dynaamisesti".

Vähemmän istumista, enemmän liikuntaa

Maailman terveysjärjestö korostaa liikuntasuosituksissaan paikallaanolon vähentämisen merkitystä. Istumisen ja löhöämisen korvaaminen millä tahansa fyysisellä aktiivisuudella on hyväksi terveydelle.

Nyt ilmestynyttä suomalaistutkimusta johtanut Vahid Farrahi vahvistaa amerikkalaislehti The Washington Postin haastattelussa, että mikä tahansa lisäliike päivään on hyödyksi. Tulosten perusteella puolen tunnin sijaan päivässä kannattaisi liikkua tunnin verran. Tavoite voi kuitenkin tuntua liian suurelta. Tärkeintä olisikin tähdätä siihen, että istuu vähemmän ja liikkuu edes hieman enemmän.

Löhöilyn aiheuttamat terveysriskit ovat länsimaisten yhteiskuntien vitsaus. Pitkäaikainen paikallaanolo voi muun muassa heikentää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, jäykistää niveliä sekä lisätä selkävaivojen, kakkostyypin diabeteksen, sydänsairauksien sekä syöpätautien riskiä.

Istumisen terveyshaittoja onkin verrattu tupakointiin ja ylipainoon.

Sohvaperunasta maratoonariksi? Alla olevalla videolla kerrotaan, miten siinä voi onnistua.

Lue myös:

    Uusimmat